четвер, 04 вересня 2008 14:17

ІРА склала зброю

Армійська рада (ArmyCouncil) - головний керівний орган Ірландської республіканської армії (ІРА), що розробляв всі її терористичні операції, - більше не існує.

До такого висновку прийшли автори опублікованого 3 вересня чергової, дев"ятнадцятої за рахунком доповіді Незалежної комісії з моніторингу (IndependentMonitoringCommission), призначеної стежити за ситуацією в Північній Ірландії.

На думку авторів дослідження, розпуск Армійської ради означає, що ІРА повністю і остаточно склала зброю і більш не представляє загрози світу і демократичному розвитку в Північній Ірландії.

Питання про розпуск Армійської ради ІРА було одним із перешкод у виконанні угоди по Ольстеру, по якому республіканці, що добиваються об"єднання з Ірландською республікою, і юніоністи, охочі залишити Ольстер у складі Британії, погодилися поділити владу в провінції. Юніоністи закликали офіційно розпустити Армійську раду ІРА, заявивши, що інакше не погодяться на подальший розвиток мирного процесу в Північній Ірландії.

Нагадаємо, що ІРА вела активну озброєну боротьбу за об"єднання Ірландії з початку 1970-х років. Її бойовики зробили безліч терористичних актів на території Британії і Північної Ірландії.

В кінці липня 2005 року ІРА заявила, що припиняє всю збройну діяльність і добиватиметься своїх цілей виключно політичним шляхом, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ІРА склала зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути