Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 09:46

Інфекціоністка розповіла, як українці полюють за залишковими Covid-дозами

Інфекціоністка розповіла, як українці полюють за залишковими Covid-дозами
Деякі українці не усвідомлюють, що можуть тяжко захворіти на Covid-19. Фото: pixabay.com

Українці, які хочуть вакцинуватися від Covid-19, але не входять у пріоритетні групи ризику, влаштовують полювання за залишковими дозами препаратів.

Дехто просто їздить до місць вакцинації та чекає на залишкову дозу, пише ТСН. Медична експертка ЮНІСЕФ, інфекціоністка Катерина Булавінова розповіла, що таке відбувається й в інших країнах. Вона звернула увагу, що вакцинуватися можуть навіть ті, хто не уклав декларацію із сімейним лікарем. Потрібно лише зателефонувати в найближчу поліклініку, де проводять щеплення, і сказати, що хочете отримати залишкову дозу.

"Головне, щоб дані людини занесли до електронної бази, бо потім може знадобитися довідка про вакцинацію. Створюються списки з 10-20 осіб. Це правильно, адже важливо, щоб жодну доза з флакона не втратили... Усі вакцини розроблені для людей, які мають якісь проблеми зі здоров'ям: для дорослих і літніх. Тому ці люди й мають отримати перші дози. Таку концепцію погано сприймають в Україні. Люди чомусь уважають, що їм не можна робити щеплення. Важливо, що в інших країнах таких людей найперше й вакцинували", - говорить Булавінова.

На її думку, отримати щеплення від коронавірусу мають люди з хронічними й важкими хворобами. Деякі українці не усвідомлюють, що можуть тяжко захворіти на Covid-19.

Інфекціоністка також розкритикувала українську практику проведення вакцинації лише в медустановах, адже це несе додаткові ризики інфікування через невеликі приміщення та черги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що українці думають про використання російської Covid-вакцини

Тим часом у Канаді пов'язують випадки тромбозу в пацієнтів, щеплених від Covid-19, із введенням їм індійської вакцини CoviShield від коронавірусу виробництва AstraZeneca.

Зараз ви читаєте новину «Інфекціоністка розповіла, як українці полюють за залишковими Covid-дозами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути