вівторок, 12 червня 2007 11:50

Іменем героя Росії назвуть вулицю українського міста

  Другий рік 40-річний будівельник Геннадій Ханас із райцентру Липовець Вінницької області намагається перейменувати міський провулок Набережний і школу N1 іменем героя Російської Федерації Юрія Нікітіча — свого загиблого однокласника й кума.

Після служби в армії Юрій Нікітіч поступав до Вищого повітряно-десантного командного училища в Рязані.

Нікітіч отримав офіцерське звання і служив у Псковській десантній дивізії. Цей підрозділ брав участь у збройних конфліктах в Кіровабаді, Ферганській долині, Абхазії, Південній Осетії, Придністров"ї. 1994 року Росія почала першу чеченську кампанію — наступ на невизнану Республіку Ічкерія.

Під час прориву до президентського палацу в Грозному Юрій Нікітіч у званні старшого лейтенанта командував розвідувальною ротою десантників. 8 січня 1995 року його підрозділ натрапив на замасковані бойові точки чеченських ополченців. Почався бій. Юрій своїм тілом закрив ствол безвідкатної гармати противника. Загинув миттєво, але вибухнула і броньована машина з 11 чеченськими бійцями.

Його поховали в Рязані. У цей час його дружина була вагітна донькою Юлею. Посмертно Нікітічу присвоїли звання Героя Російської Федерації.

— Ну то й що, що він герой сусідньої держави, — зривається Геннадій. — Не важливо, на якій війні воював. Він хоробро виконав свій обов"язок.

Міська рада проти перейменування вулиці.

— Це великі витрати, — каже мер Липовця Олександр Притула. — Потрібно робити зміни в паспортах, на картах. А незгодні з перейменуванням подадуть в суд і виграють.

Мер згадує, як кілька років тому вулицю Чапаєва перейменували на Василя Копитка — липовчанина, який підкорив Еверест. Каже, що люди досі ходять по довідки.

Повну версію репортажу читайте тут.                        Надія ШТУПУН

"Газета по-українськи"





Зараз ви читаєте новину «Іменем героя Росії назвуть вулицю українського міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути