середа, 10 квітня 2013 11:52

Хворі діти - зброя бізнесу?

Минув той час, коли ми переживали епоху тотального дефіциту. Сьогодні, коли в Україні купити можна практично все, з'явився вибір, і, водночас, конкуренція. Здавалося б, це позитивна тенденція, однак поряд з цим прийшли до нас і конкурентні війни. І, як показує практика, бізнес-бої не завжди ведуться за правилами. Адже, як відомо, купити в Україні можна практично все. І навіть усіх ...

Можливо, це не так страшно, коли мова йде, приміром, про газовані напої. Страшніше, коли війни затіваються між виробниками медикаментів. Бо зброєю в таких війнах стають хворі. А часом і хворі дітки.

В Україні є діти, хворі на муковісцидоз – вроджене генетичне захворювання, яке практично не піддається лікуванню. Одним із симптомів захворювання є неповноцінна робота підшлункової залози, яка не виділяє потрібної кількості ферментів. В результаті дитячий організм не засвоює їжу і це може призвести до виснаження. Лікування муковісцидозу на сьогодні практично не існує. Хворі протягом усього життя змушені приймати ферментні препарати, які своєю дією фактично замінюють роботу підшлункової залози.

Українське міністерство охорони здоров'я тримає руку на пульсі. Минулого року було виділено більш як 900 тисяч бюджетних гривень для закупівлі лікарських засобів хворим на муковісцидоз. Після проведення торгів було закуплено "Креазим" - вітчизняний ферментний препарат.

Однак із цим не згодні представники благодійного фонду "Щаслива дитина", повідомляє Комсомольська правда в Україні з посиланням на видання "Здоров'я України".

Його представники звернулися в міністерство з проханням закуповувати замість вітчизняного імпортний засіб "Креон", який нібито є більш ефективним. Представники фонду зібрали цілу прес-конференцію, стверджуючи, ніби в імпортному препараті дозування вище, а, значить, і кількість прийнятих капсул може бути меншою. Йшлося також і про побічні явища, які спостерігалися після прийому вітчизняного препарату.

ЗМІ вирішили об'єктивно з'ясувати, чи й справді настільки поганим є вітчизняний препарат і таким хорошим іноземний, вартість якого значно вища. І чому саме перед проведенням наступних торгів стали підніматися по суті конкурентні питання.

Як виявилось, представники фонду, звинувачуючи український препарат, при цьому не зверталися ані до виробника, ані до міністерства, щоб з'ясувати ефективність препарату. "Креазим", перебуваючи на ринку вже 7 років, відмінно зарекомендував себе серед фахівців. При цьому зафіксовані побічні ефекти, згідно з даними Фарманагляду, одиничні і не є серйозними, а також відповідають допустимим і вказаним в інструкції до препарату. Що ж стосується препарату "Креон", то, по-перше, у відкритих офіційних джерелах України даних про клінічну ефективність препарату немає. Тобто довести ефективність або відсутність побічних реакцій теоретично не можливо. По-друге, немає відкритих споживачеві даних і відносно побічних ефектів препарату "Креон". Проте такі дані нам вдалося виявити в досьє Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (FDA). За їх даними, виникнення побічних реакцій "Креона" офіційно зареєстровано в 2 рази частіше, ніж при застосуванні плацебо. А, значить, побічні реакції можуть виникати при прийомі як одного, так і іншого препарату.

Що ж стосується дозування та кількості препарату, тут все іще простіше. Тендер проводиться на препарати одного і того ж дозування, тому і кількість капсул буде однаковою, незалежно від виробника.

Відмінністю даних препаратів фактично є лише ціна. Вітчизняного препарату, який чи не вдвічі дешевше, закупити можна більше. А, значить, і забезпечити більшу кількість хворих дітей. Проте, на жаль, у наш час для гігантів ринку здоров'я дітей нерідко відходить на другий план. Значно важливішими є власні бізнес-інтереси. І тут, як кажуть, всі засоби годяться. Однак чи можна хворих дітей робити зброєю в боротьбі за прибуток?

Зараз ви читаєте новину «Хворі діти - зброя бізнесу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути