неділя, 14 жовтня 2012 10:47

Християни святкують Покрову: українки просили наречених та ворожили на солоних варениках

Християни святкують Покрову: українки просили наречених та ворожили на солоних варениках
ФОТО: shkolazhizni.ru

Сьогодні, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

У цей день не можна довго спати. Незаміжнім краще встати раніше і піти до церкви. Так радить біоенергетик Мирослав Олійник.

"14 жовтня на Покрову усім дівчатам раджу молитися до Пресвятої Богородиці, - розповів Мирослав Іванович кореспонденту Gazeta.ua. - Покрова - це жіноче свято, на яке потрібно сходити в церкву. Помоліться, поставте свічки за здоров'я рідних і близьких, попросіть у Богородиці щасливого кохання і міцного шлюбу".

Щодня до біоенергетика звертаються дівчата, які не можуть знайти свого судженого.

"Усім дівчатам кажу, що на все свій час. Від долі ви не втечете. Назначена на небесах пара повинна зустрітися на землі. Дівчатам раджу молитися і не падати духом. Комусь судилося вийти заміж у 18, а комусь у 28. Торік до мене прийшла 27-річна Вікторія. Вона зустрічалась з 7 хлопцями, але жоден не запропонував їй руку та серце. Торік на Покрову я порадив Вікторії попросити жениха у Богородиці, а в цьому році вона вийшла заміж".

Свято Покрови Пресвятої Богородиці стали святкувати з 1164 року. На грецьку імперію напали сарацини, ворог був сильний, і грекам загрожувала велика небезпека. У неділю, коли храм був переповнений людьми, у небі з'явилася Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом і оточена Ангелами. Вона зняла зі своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися в храмі. Покров приховав греків, зробив їх сильнішими, і вони здолали сарацинів.

"Українці у цей день готувалися до зими. Навіть вечорниці після Покрови гуляли не на вулиці, а у хаті. Найбільше на Покрову чекали дівчата. Напередодні свята вони намагалися дізнатися, хто ж їх посватає. Наприклад, ворожили на солоних варениках. Перед тим як лягти спати, дівчина з'їдала пересолене блюдо і вимовляла: "Любий, принеси менi водички напитися". Більшість уві сні бачили свого майбутнього чоловіка", - каже біоенергетик.

Вранці на Покрову дівчата поспішали до церкви, щоб пов'язати на ікону Богородиці власноруч вишитий рушник.

"У церкві треба прочитати молитву до Пресвятої Богородиці і попросити: "Мати Покровонько, покрий мою голівоньку. Як не хусткою, то ганчiркою, щоб не зосталася я дiвкою". А на Поліссі дівчата несли в храм хустки, якими покривали ікону: "Матiнко Господня, на тобi вiд мене, дай менi вiд Себе".

Сім'ям, у яких були дівчата на виданні, часто сусіди вішали на ворота рушники, щоб Бог послав у будинок хорошого парубка.

"На Покрову сватам не можна було відмовляти, - говорить Мирослав Олійник. - Навіть якщо кавалер зовсім не подобався, гарбуз йому не давали, а запрошували до столу і намагалися захопити закускою і бесідою. З відповіддю тягнули до тих пір, поки до нареченій не посватається хтось інший".

Зараз ви читаєте новину «Християни святкують Покрову: українки просили наречених та ворожили на солоних варениках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути