понеділок, 17 травня 2010 13:48

Хмари попелу закриють небо на десятиріччя - вчені

Хмари попелу закриють небо на десятиріччя - вчені

Виверження ісландського вулкану, який приніс значні збитки авіакомпаніям, може виявитися початком підвищення активності вулканів, яке торкнеться всієї Європи і розтягнеться на десятиліття, попереджають вчені.

Вчені відновили графік 205 вивержень в Ісландії за останні 1100 років і виявили, що вони відбуваються регулярно - і відносно тиха фаза, яка переважала останні п'ять десятиліть, добігає кінця.

За словами Тора Тордарсона, вулканолога з Единбурзького університету, наближається срок виверження як мінімум трьох інших великих ісландських вулканів.

"Частота вивержень ісландських вулканів зростає і падає протягом циклу, який складає близько 140 років, - зазначив він. - У другій половині XX століття ми спостерігали період зниженої активності, але зараз є свідчення, що ми наближаємося до піку".

Дослідження Тордарсона співпали з новими попередженнями про те, що виверження вулкана Ейяфьятлайокудль, яке зупинило авіаперельоти по всій Європі на кілька тижнів, може тривати ще багато місяців - а можливо, й років.

Тордарсон вважає, що поведінка вулканів пов'язана з рухом земної кори, що створює потужні підземні поштовхи на великих територіях. Коли ці поштовхи наростають, відбувається більше вивержень, а коли вони проходять, вулкани затихають.

Нагадаємо, що через хмари попелу від ісландського вулкану, авіакомпанії у Західній Європі змушені постійно скасовувати рейси і закривати аеропорти. Останнім часом хмара насунулася на Велику Британію, де закрили три найбільші аеропорти.

Gazeta.ua за матеріалами ВВС, The Sunday Times

Зараз ви читаєте новину «Хмари попелу закриють небо на десятиріччя - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути