вівторок, 11 травня 2010 14:18

Хмара вулканічного попелу повернулася у Європу

Хмара вулканічного попелу повернулася у Європу

Хмара вулканічного попелу, що утворилася через виверження ісландського вулкана Ейяфьятлайокудль, яка вже неабияк попсувала нерви європейцям і стала причиною серйозних фінансових втрат для авіаперевізників, повертається в Старий світ.

Влада Італії ухвалила рішення закрити майже всі аеропорти на півночі країни. Крім того, в Шотландії припинили роботу шість аеропортів.

У Португалії закрито аеропорт Порто - другого за величиною міста в республіці після Лісабона, в Іспанії закрито 7 аеропортів. Очікується, що до цих країн незабаром можуть приєднатися Франція і Швейцарія.

Усього в Старому Світі сьогодні було скасовано 900 авіарейсів. Про це повідомило Європейське агентство з безпеки повітряної навігації.

Несприятлива ситуація відобразилася і на іспанських ВПС, які були змушені скасувати навчання.

Вулканічний попіл тим часом все глибше вторгається до Європи з боку Атлантичного океану. Вже сьогодні увечері він може досягти повітряного простору півдня Німеччини, Чехії та Австрії. Виверження ісландського вулкана Ейяфьятлайокудль змусило європейців посилити пильність.

Італійська влада тепер серйозно побоюється пробудження знаменитого Везувію і навіть розробила план щодо евакуації людей у разі його виверження. Вони підрахували, що якщо Везувій все ж таки прокинеться, то доведеться терміново вивозити мільйон жителів Неаполя і його околиць.

Авіасполучення у Європі було фактично паралізоване в середині квітня через виверження вулкана Ейяфьятлайокудль в Ісландії. Вулкан, виверження якого почалося 14 квітня, височить за 200 кілометрів на схід від столиці Ісландії Рейк'явіка.

Величезна хмара вулканічного попелу накрила спочатку Північну, потім частково Західну і Східну Європу. За даними генерального директора Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) Джованні Бізіньяні, криза охопила 29% світовій авіації, щодня від неї страждали 1,2 мільйона пасажирів.

Минулого четверга активність вулкану посилилася, і нова хмара попелу почала пересуватися на південь Європи.

РБК, Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «Хмара вулканічного попелу повернулася у Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути