Ексклюзиви
четвер, 05 березня 2009 11:13

Хіларі Клінтон пообіцяла залучити Росію до розгортання ПРО

Хіларі Клінтон пообіцяла залучити Росію до розгортання ПРО
Держсекретар США Хіларі Клінтон пообіцяла умовити Росію взяти участь в проекті розгортання американської системи ПРО.

Про це вона заявила в Брюсселі, де сьогодні відкриється засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

"Мені здається, вони починають розуміти, що цей проект не направлений проти Росії", - уточнила вона.

Клінтон відзначила, що у Вашингтоні хочуть "здоровішого та змістовнішого діалогу з Росією".

Раніше повідомлялося, що Барак Обама в своєму листі запропонував Дмитру Медведєву переглянути плани розміщення елементів американської ПРО в Східній Європі, якщо Росія змусить Тегеран відмовитися від розробки ядерної зброї та ракет дальньої дії. І Обама, і Медведєв заявляють, що жодних пропозицій не робилося і жодних операцій не буде.

У вівторок на брифінгу в Білому домі президент Барак Обама відзначив, що припинення ядерної загрози Ірану, безперечно, понизить необхідність в створенні протиракетного щита в Східній Європі. Проте він категорично заперечував, що запропонував Москві яку-небудь операцію. За словами Обами, газети неточно передали зміст його листування з Медведєвим.

Так або інакше, навіть якщо Обама і не озвучив пропозицію безпосередньо, він назвав Медведєву умову, за якої США можуть відмовитися від протиракетного щита в Європі. Раніше такий компроміс вже розглядався. Заступник держсекретаря США Уїльям Бернс заявив, що тісна співпраця з Росією, яка дозволить зменшити рівень ядерної загрози з боку Ірану, може стати "одним з чинників", на підставі якого адміністрація Барака Обами ухвалить рішення, коли розміщувати і чи розміщувати взагалі елементи в Східній Європі.

Втім, обережна реакція Москви на лист Обами абсолютно виправдана, сказав в інтерв"ю "Голосу Америки" фахівець з Середнього Сходу Раджаб Сафаров. За його словами, Росія - на відміну від Сполучених Штатів - добре розуміє, що ані вона, ані інші країни не здатні вплинути на припинення іранської ядерної програми, яка є свого роду "національною ідеєю іранського народу" і реалізовуватиметься незалежно від американо-російських переговорів.

У Москви і Вашингтона є ще низка інших пунктів, за якими можлива торгівля. Так, TheNewYorkTimes писала, що в посланні Обами згадувалося про переговори щодо продовження договору про стратегічні озброєння і співпрацю в сфері постачання контингенту США в Афганістані. Крім того, за версією видання, адміністрація Обами, можливо, повернулася до розгляду російської пропозиції про розміщення елементів системи ПРО в Росії та спільне управління цією технікою.

За матеріалами Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Хіларі Клінтон пообіцяла залучити Росію до розгортання ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути