Ексклюзиви
вівторок, 14 грудня 2021 12:02

Халімон пішов, а проблема лишилася: Нардеп вбачає "схему", у тому, що Рада заблокувала закупівлі їжі для ЗСУ

Міноборони й досі не оголосило тендерні закупівлі послуг харчування для Збройних Сил України на наступний рік, бо оборонний комітет Верховної Ради України не розглянув відповідний річний план відомства. У цьому, народна депутат Соломія Бобровська вбачає продовження схеми, що існувала протягом минулого й поточного року в інтересах однієї компанії-монополіста "Військсервіс-Волонтер".

"Ясна річ, що це є ще одна схема: як уникнути тендерних закупівель, процедури на наступний рік. Ви знаєте – цього року було дуже багато зауважень, нарікань на уряд і до монобільшості щодо зриву державних оборонних закупівель. І коли ми говоримо не про оборонні закупівлі – тилові, харчові - коли ці процедури є повністю відкритими, не потребують жодних додаткових втручань, впорядкувань – то, що вони досі не з'явилися у грудні, я вважаю, що це є продовження схеми. Мені дуже прикро, що так сталося", - сказала політик.

Бобровська запевнила, що буде звертатися до міністра оборони Олексія Резнікова з цього приводу.

"Я беззаперечно запитаю про це у міністра, і в комітету. Але наразі воно виглядає просто як чергова схема. Я попереджала тиждень тому – якщо у грудні це не буде зроблено (оголошено тендери, - ред.) – вони продовжать (контракти з "Військсервіс-Волонтером", - ред.) на наступні пів року. От власне так і сталося", - сказала нардеп.

Крім того, як зазначила Бобровстка, за її даними, скандальний постачальник "Військсервіс-Волонтер" дійсно не збирається відмовлятися від своєї монополії, адже "вже відкриває в обласних центрах нові представництва, щоб підкоригувати свої можливості".

ТОВ "Військсервіс-Волонтер" поточного року стала цілковитим монополіста ринку харчування ЗСУ, отримавши 1,2 млрд грн на поставку продуктів в армію і всі 100% держпідрядів. Тоді в оборонному комітету ВР заявили, що це становить загрозу нацбезпеці. Тим паче, що сам постачальник поводив себе вкрай недобросовісно: привозив у військові частини зіпсовані продукти, переморожені овочі, гнилі фрукти, м'ясо найнижчої якості тощо.

 

Також в інтересах "Волонтера" оновлювалися умови чинних контрактів. Зокрема, попереднє керівництво МО забороняло командирам ВЧ повертати постачальнику привезену ним же зіпсовану їжу, натомість дозволяло компанії не оновлювати стратегічні запаси харчування на фронті.

У підсумку, комітет ВР ще у квітні рекомендував звільнити із займаної посади профільного екс-заступника міністра оборони Ігоря Халімона. А вже наприкінці жовтня він отримав підозру ДБР. Тепер же, оборонний комітет своєю бездіяльністю фактично "дав зелене світло" цій компанії, бо МО вимушено пролонгує із нею свої контракти.

Зараз ви читаєте новину «Халімон пішов, а проблема лишилася: Нардеп вбачає "схему", у тому, що Рада заблокувала закупівлі їжі для ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути