Ексклюзиви
понеділок, 11 серпня 2008 12:38

Грузія і Росія розпочали війну на Чорному морі

Грузія і Росія розпочали війну на Чорному морі

Грузія повідомляє, що Росія продовжує військові напади на Грузинську територію не дивлячись заяву Тбілісі, що Грузія залишила території Південної Осетії і закликала до припинення вогню і початку переговорів з Москвою.

Спікер міністерства внутрішніх справ Грузії, Шота Утіашвілі, повідомив інформаційному агентству AFP, що Грузинське місто Горі, на південь від кордону з Південною Осетією, було знову атаковане Російською артилерією і літаками.

Після чотирьох днів боїв, Російські війська повідомили про встановлення контролю над Цхінвалі і навколишніми областями.

Грузинські кораблі двічі спробували напасти на російські судна

Російські літаки також бомблять Кодорську Ущелину, останню частину Абхазії, яку контролює Грузія. Інші сусідні міста, включаючи Зугдіді, з якого евакуювали населення після того, як почали бомбити сусідні міста.

Спостерігачі ООН в Абхазії підтвердили, що контрольований Грузією район в сепаратистському регіоні був бомбардований.

Едмонд Мулет, помічник генерального секретаря зі збереження миру, повідомив Раду Безпеки ООН, що місія спостерігачів ООН в Грузії також спостерігала абхазьких сепаратистів, які пересувалися у напрямі Кодорської Ущелини зі зброї великої дальності.

Цитуючи декрет лідера абхазьких сепаратистів Сергія Багапша, Російські інформаційні агентства повідомили, що на декількох територіях Абхазії поблизу кордону з Грузією, на 10 днів введений військовий стан.

Багапш також сказав, що він відправляє 1,000 солдатів до Кодорської Ущелини.

У Тбілісі для розмови з Михайлом Саакашвілі прибули Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер і Міністр закордонних справ Фінляндії Олександр Стаб.

Кушер, чия країна головує у Євросоюзі, 11 серпня має намір полетіти до Москви, щоб виступити там у ролі посередника у конфлікті в Південній Осетії від імені ЄС. Очікується, що Президент Франції Ніколя Саркозі відвідає Москву на цьому тижні для розмови зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим.

Тим часом, у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив, що Росія не може розглядати Грузинського Президента Михайла Саакашвілі як партнера, тому що він видав наказ здійснювати "військові злочини, які призвели до тисяч смертей" цивільних осіб.

Лавров повідомив журналістів, що відставка Саакашвілі не є необхідною для вирішення кризи в Південній Осетії.

Він сказав, що мир буде відновлений, коли грузинські війська покинуть Південну Осетію і підпишуть угоду про незастосування сили. Раніше, американський посол в ООН, Залмай Халілзад, звинуватив Росію у прагненні зміни режиму у Грузії.

"Відставка Саакашвілі не є необхідною"

У той же час, російський військово-морський флот за повідомленнями потопив Грузинське морське судно після сутички в Чорному Морі.

Російські інформаційні агентства цитуючи посадових осіб Міністерства Оборони, повідомили, що грузинські військові кораблі зробили дві спроби напасти на російські судна, які в свою чергу завдали удару у відповідь, в результаті чого саме один з грузинських човнів затонув.

Грузинські посадові особи ще не встигли прокоментувати повідомлення. Така битва означила б поширення війни, яка розгорнулася між Росією і Грузією через Південну Осетію, повідомляє Радіо Свобода

Переклад "Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «Грузія і Росія розпочали війну на Чорному морі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути