середа, 07 липня 2010 10:46

Грузинських дітей навчатимуть про "200 років російської окупації"

Грузинських дітей навчатимуть про "200 років російської окупації"

З нового навчального року в грузинських школах на додаток до звичайних підручників з історії з'явиться посібник "200 років російської окупації". Видання, підготовлене грузинським Фондом гуманітарних і суспільних досліджень, вводиться в рамках реформ у сфері загальної освіти на найближчі п'ять років.

Раніше в квітні президент Михайло Саакашвілі створив спеціальну комісію, щоб вивчити всі аспекти історичних взаємин двох країн. Під час створення президентом Грузії комісії і з'явилися плани написати "підручник окупації".

Діяльність комісії охоплює період з 1801 року, коли Павло I підписав указ про приєднання Картлі-Кахеті до Російської імперії. Цей указ було підтверджено спадкоємцем вбитого Павла імператором Олександром I у вересні того ж року.

Як зазначає "Время новостей", в радянській історіографії акцент робився на подіях 1783 року, коли в північнокавказькій фортеці Георгієвськ на прохання Грузії було укладено трактат про заступництво і верховну владу Росії з об'єднаним грузинським царством Картлі-Кахеті. Протекторат Росії на той момент рятував Грузію від тодішніх зовнішніх ворогів - турків і персів.

Газета повідомляє, що в самій Грузії думки про потрібність посібника щодо окупації розділилися. Історик Симон Масхарашвілі вважає, що новий посібник необхідний, щоб "розвінчати потворний міф про те, що Росія - наш друг". За його словами, якщо ж Росія "поверне території" і не буде небезпеки нової збройної конфронтації, від посібника можна буде відмовитися.

У свою чергу президент грузинської Ліги освіти Манана Ніколаїшвілі нагадує, що за свою багатостраждальну історію Грузія зазнавала захоплень і персів, і турків, і монголів, і тоді слід написати посібники щодо кожної з цих окупацій, а не йти за політичною кон'юнктурою.

Время Новостей

Зараз ви читаєте новину «Грузинських дітей навчатимуть про "200 років російської окупації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути