Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2012 14:34

Гостинний двір захищають від Азарова ланцюгом
16

Багато хто відстоює ГОстиний двір з дітлахами
Фото: Фото: Юрій Луканов
Кожен відстоює як сам бажає
Киян закликали доєднуватися до акції
Перед небайдужими мітингувальниками виступали Ірена Карпа та "Фолькнери"
Під Карпу всі заходились танцювати

У неділю увечері від Гостинного двору на Подолі в Києві лунали голосні заклики: "Кияни! Небайдужі! Приєднуйтеся до акції протесту проти рішення Азарова знищити Гостинний двір, пам'ятку архітектури, окрасу Києва". Так кричав у мікрофон вбраний у вишиванку адвокат Олег Веремієнко.

Мешканці міста поволі ставали в живий ланцюг. Він майже замкнувся перед входом до внутрішнього дворика Гостинного двору. Ланцюг символізував невдоволення киян рішенням Київради віддати Гостинний двір забудовникам з метою його реконструкції і утворення там торговельного центру з підземним паркінгом. Таке рішення київської влади стало можливим після того, як прем'єр-міністр Микола Азаров викреслив Гостинний Двір із списку пам'ятників історії, що захищаються законом. В останній декаді травня захисники старого Києва захопили внутрішній дворик Гостинного двору і не дозволяють забудовникам, яких вони вважають рейдерами від влади, реалізувати свої наміри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кияни захопили Гостинний двір і закликають приходити інших

Дівчинка несе саморобний паперовий плакат із написом фломастером: "Дядя Попов! Чому ви ненавидите Київ? Не крадіть нашу історію. Залишіть нам Гостинний двір".

Збоку за акцією протесту спостерігає і видає якісь репліки один з лідерів руху "Збережи старий Київ" Ігор Луценко.

"Делегація від нас їздила до штаб-квартири ЮНЕСКО в Париж, - розказує Ігор. - Ми інформували про ситуацію. Незабаром має відбутися чергова сесія ЮНЕСКО і там буде ухвалене рішення з вимогами до України, зокрема, там фігуруватиме і Гостинний двір".

Учасники акції заходять до внутрішнього дворика. Біля нього стоїть табличка з написом українською і англійською: "Територія вільна від футболу". 34-річний киянин музикант і кандидат мистецтвознавства Орест Криса каже, що він багато сам грав у футбол, але не великий любитель спостерігати за грою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У єдиного в Україні музичного театру для дітей забирають приміщення

"Якби я був вболівальником, то все одно віддав би перевагу сьогоднішній акції протесту перед Євро. Відстояти Гостинний двір для мене важливіше, ніж не пропустити якийсь матч Євро", - додав він.

Криса купує лимонад, який продається за столиком. Коштує 10 гривень, але в Олега є лише вісім. Продавець махає поблажливо рукою і прощає суму, якої бракує.

36-річний Євген розповідає, що він тут від вегетаріанської чаївні "Сур'я". Він продає каву, чай, лимонад і щось схоже на пиріжки під назвою самоси. Сама чаївня працює в театрі "Дах", яким керує Влад Троїцький, відомий як організатор Гогольфестів.

"Ми тут вперше, бо не знали про акцію протесту, - сказав Євген. - Тепер будемо частіше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві митці захищатимуть Гостиний двір від "реконструкції"

Він наливає у пластиковий стаканчик лимонаду і пропонує почастуватися. Смак відрізняється від традиційного лимонаду. Відчувається свіжість натуральних продуктів.

Учасники акції стають всі разом і фотографуються на пам'ять. Після цього починається концерт. Грає група письменниці Ірени Карпи. Співає сама Ірена. Вона заводить публіку і багато хто починає танцювати. У натовпі підтанцьовує народний депутат від БЮТ Олена Бондаренко. Особливо народ пожвавлюється, коли Карпа співає "Дякую за секс".

У дворику утворилася стоянка велосипедів. Дехто з велосипедистів у справжньому спортивному вбранні. З іншого боку двору стоїть старий "Запорожець" без коліс. На ньому сидять як на лавочці. Спробував відчинити двері – вони виявилися замкненими.

"Ми позбирали все сміття, яке тут було і вивезли кілька вантажівок, - розповів хлопець, який не хоче називати свого імені. - А "Запорожець" вирішили не чіпати. Можливо, хтось планує його реконструювати, тому і залишив тут".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На черговий торгово-офісний центр перетворять Гостиний двір

Двоє хлопців і дівчина сидять на траві трохи далі від концерту. Вона одягнута в костюм, схожий на пластівський.

"Це вбрання Спілки української молоді, - каже 27-річна PR-менеджер, уродженка Тернополя Олена Подобєд. - Ми тут відпочиваємо, бо не так часто доводиться посидіти на такій зеленій траві".

Її чоловік 24-річний ведучий радіо "Культура" Павло Подобєд теж член СУМу, але він залишив свій костюм у Херсоні, звідки він родом. Їхній друг 22-річний Олег Слабоспицький каже, що Євро теж хотілося б подивитися, але Гостинний двір для них важливіший.

"Не можна допустити, щоб його перетворили на черговий торговельний центр, яких і так уже багато у місті", - додав він .

Ірену Карпу змінила група "Фолькнери".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві митці захищатимуть Гостиний двір від "реконструкції"

"Вони їздять в експедиції і збирають народні пісні, а потім опрацьовують їх і виконують", - розповіла Ірена Карпа. Музиканти виконують народні пісні у стилі, схожому на рок.

"Ми днями провели прес-конференцію, на якій висунули вимогу до уряду повернути Гостинний двір до списку об'єктів, які охороняються як культурна спадщина. Нас спершу хотіли вигнати забудовники. Ми не дозволили. Тепер вони примовкли. Підозрюємо, що це на час Євро, щоб не здіймати скандал. А потім вони знову почнуть. Ми теж не сидимо склавши руки", - каже активістка Марія Лебедєва.

У натовпі слухачів музики парочка цілується. Хлопчик перекидається з дорослим чоловіком літаючою тарілкою. Приблизно ровесниця хлопчика завзято танцює під музику, взявшись із мамою за руки. Кожен протестує як вважає за потрібне.

Зараз ви читаєте новину «Гостинний двір захищають від Азарова ланцюгом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути