неділя, 18 квітня 2010 10:36

Голландці вже літають крізь вулканічний попіл

Голландці вже літають крізь вулканічний попіл

Голландська авіакомпанія KLM провела випробувальний політ, щоб оцінити, наскільки небезпечно продовжувати авіарейси у разі, якщо проблема вулканічного попелу триватиме.

Як повідомили в авіакомпанії, "Боїнг-737" зміг піднятися над Нідерландами на максимальну висоту, припустиму для цього типу літаків, - близько 13 км – і не відчував жодних проблем під час польоту. Зараз фахівці оглядають лайнер і його двигуни у пошуках пошкоджень.

За наслідками цього випробування авіакомпанія сподівається одержати від авіаційних властей дозвіл відновити польоти.

Активність вулкана, який паралізував роботу авіаперевізників в Європі, триває, над ним видно стовп попелу - густу темно-сіру хмару заввишки 9,1 кілометра, повідомляє Associated Press.

Раніше ісландські учені повідомляли про хмару заввишки в 8,5 кілометра. У п"ятницю стовп попелу сягав шестикілометрової висоти.

"Активність вулкана за ніч була досить інтенсивною, що викликало зростання стовпа виверження", - сказав агентству Магнус Тумі Гудмундсон, професор геофізики університету Ісландії. За його словами, говорити про кінець активності вулкана поки зарано. Виверження може припинитися завтра, але може тривати "ще кілька тижнів або навіть місяців".

Сотні тисяч пасажирів застрягли у Великій Британії та країнах Європи через відміни їхніх рейсів. За даними Євроконтролю, відомства-регулятора цивільної авіації ЄС, минулої п"ятниці в країнах Євросоюзу було проведено лише 12 тисяч авіарейсів з 28 тисяч, що здійснюються в нормальних умовах.

Разом з тим, Бі-бі-сі повідомляє, що авіасполучення порушене в більшості європейських країн: аеропорти закриті в Бельгії та в Швейцарії, також закрито декілька аеропортів на півночі Італії. За даними Бі-бі-сі, Австрія, ФРН і Польща заявили про часткове закриття повітряного простору.

Як повідомлялося, Державне підприємство "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (Київ) припинило свою роботу у зв"язку з розповсюдженням хмари вулканічного пилу.

Авіапасажирам пропонують автобусами переїжджати на залізничний вокзал Києва і пересідати на потяги. Від аеровокзалу заповнені автобуси відходять з інтервалом 5-10 хв.

У Гідрометцентру України повідомили, що хмара з вулканічним пилом проходить над частиною території України на дуже великих висотах, що не дає гарантії безпеки авіаційних перельотів.

Свій повітряний простір для польотів з огляду на несприятливі метеоумови, пов"язані з виверженням вулкана, закрила також Молдова і Білорусь.

BBC, РосБизнесКонсалтинг, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Голландці вже літають крізь вулканічний попіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути