середа, 17 червня 2009 13:55

Глава МАГАТЕ каже, що ядерна програма Ірану спрямована на створення бомби

Глава МАГАТЕ каже, що ядерна програма Ірану спрямована на створення бомби
Іран займається розробкою ядерної програми, яка націлена на виробництво ядерної зброї, заявив глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммед ель-Барадей.

Глава МАГАТЕ закликав вести переговори з Тегераном для того, щоб пояснити йому непотрібність створення ядерної бомби, оскільки, за словами ель-Барадеї, "мені здається, що ядерні технології необхідні Ірану саме для того, щоб мати можливість виробляти ядерну зброю".

При цьому він зазначив, що до країн, які мають і не володіють ядерною зброєю, в світі відносяться по-різному. Так, Північну Корею, у якої є атомна бомба, запрошують за стіл переговорів, а Ірак, у якого такої бомби не було, "стерли у порошок".

Коментуючи ядерну програму Ірану, ель-Барадей заявив: "Тегеран хоче дати зрозуміти сусідам і всьому світу: не треба з нами сваритися. Однак кінцева мета Ірану, наскільки я розумію, - це визнання його основною силою на Близькому Сході. Для Ірану це спосіб завоювати визнання, зміцнити силу і престиж. Крім того, так іранський режим намагається убезпечити себе від зовнішніх нападів".

За словами голови МАГАТЕ, найбільшу загрозу для міжнародного співтовариства має перспектива потрапляння ядерної зброї в руки екстремістських угруповань. У такому випадку, вважає він, ядерна зброя може перестати бути просто стримуючим фактором.

Єдина можливість забезпечити безпечне майбутнє, за його словами, - це провести широкомасштабне роззброєння вже існуючих ядерних держав, в арсеналі яких міститься в загальній складності 27000 боєголовок.

Нагадаємо, раніше Мохаммед ель-Барадей передбачив появу протягом найближчого часу десятка країн, яких від створення ядерної зброї відділяють лише кілька місяців, передає Корреспондент.

Зараз ви читаєте новину «Глава МАГАТЕ каже, що ядерна програма Ірану спрямована на створення бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути