пʼятниця, 21 жовтня 2011 18:17

Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу

Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу

Колишній постійний представник України в ООН Геннадій Удовенко 10 років працював у Нью-Йорку. Винаймав квартиру за 600 доларів, а зарплату потай від Америки повертав Радянському Союзу за те, що йому дозволено працювати за кордоном. Здавати державі заробіток муcили всі українські дипломати.

"У Штатах ми одержували щомісяця тисяч 7-8 доларів зарплати, - розповів Удовенко. - Всю я її здавав Союзу. Підписував відповідні зобов'язання, коли виїздив: "Правила поведінки радянського громадянина за кордоном" і Пам'ятку для радянських представників у секретаріатах міжнародних відносин: що здаватиму заробіток до державної казни. Жив на 1200 доларів, які мені окремо платила Америка, і на 600 доларів на житло. Коли здавав гроші, мав приносити й документ, що здав усе до копійки і нічого собі не присвоїв.

В Америці мав невеличку двохкімнатну квартиру на Манхеттені в новому будинку на 35 поверсі. Там до 30 квадратних метрів було. Ще жили на дачі радянського представництва. Це години півтори від Нью-Йорка їхати. У п'ятницю після роботи завжди на суботу-неділю виїздили: там парк чудовий був, невеличкий басейн, а влітку їздили на океан. Це був маєток чийсь. У 1945 році його СРСР купив для дипломатичної і партійної верхівки - 10-12 сімей жили в тому будинку".

Під час горбачовської перебудови у дипломатів зарплатню забирати перестали. Але вони звикли заощаджувати, жили на копійки, а на припасене почали купувати собі там квартири і лишалися жити у Штатах.

"Тим, хто повернеться, обіцяли високу пенсію, однак після розпаду Союзу диппредставники залишилися ні з чим", - поскаржився колишній дипломат.

"Я 16 років працював за кордоном. Повернувся в Україну вже незалежну. Був пенсійного віку, мене на роботу в МЗС не взяли, мовляв, немає посад. Призначили мені пенсію 2500 купонів. Зараз трошки більше. Забрала в мене радянська влада зарплату. А пенсії ні з кого вже було питати. Нас чоловік 30 таких було", - додав Удовенко.

Про роботу дипломата Геннадій Удовенко розповідає у новому номері журналу "Країна" № 40 (93) за 21 жовтня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.
Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Удовенко всю зарплату віддавав Радянському Союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути