пʼятниця, 21 жовтня 2011 17:00

У що можна надійно вкласти заощадження

У що можна надійно вкласти заощадження

У вересні почався відтік коштів із банків. Вкладники забрали понад 3 млрд грн, у кілька разів більше за попередні місяці. За них переважно купують валюту, через побоювання обвалу гривні. Також почали купувати більше нових авто.

Gazeta.ua запитала у експертів, куди зараз найнадійніше вкладати гроші.

Олег Ємець, власник столичної будівельної фірми "Строінг":

"Вкладіть гроші у землю. Або садибу в межах 30-50 кілометрів від обласного центру. Ціни зараз впали до мінімуму, наступного року зростатимуть. Город віддайте за мінімальну плату в обробіток сусідам, щоб не заростав бур'яном. Або ж засадіть декоративними деревами - туєю, ялівцем, ялинами. За пару років розсаду можна вигідно продати. Ці дерева добре купують для приміських садиб.

Житло в обласних центрах із 2012-го може почати дорожчати на 5-7% щороку. Земля, ділянки під забудову, садиби - за два роки.

Депозит у гривні за рік принесе дохід у 12-16%. Можна тримати лише короткострокові вклади. На рік-два - ризиковано. Відсотки можуть не покрити втрати від інфляції. Надійніше тримати вклад у доларах, євро під 6-10% річних. У разі обвалу гривні курс долара та євро в Україні може зрости на 30-100%".

Андрій Новак, голова Комітету економістів України радить брати стабільні валюти швейцарський франк і британський фунт:

"Їхній курс поволі зростає. Кілька українських банків відкривають вклади в цих валютах. Купувати їх на короткий строк не варто. Бо втратите при обміні. Спершу платите комісію за купівлю готівки, потім продаючи. За вкладами у фунтах стерлінгів, швейцарських франках банки нараховують дохід у 2,5-6,5% річних".

Микола Мягкий, фахівець компанії з управління активами "КІНТО" радить вкладати у золото:

"Банківські золоті зливки продають щонайменше по 570 гривень 1 грам. За три роки подорожчав удвічі. Ціни на банківські метали ростимуть іще два-три роки, десь на 10 % щороку. Купіть злиток і зберігайте вдома. Банки пропонують золотовалютні вклади. За ними нараховують 2-3% річних. Золото треба вкладати на довгий термін, кілька років. Інакше матимете збитки.

Ювелірні прикраси також дорожчають через зростання цін на коштовні метали - на 7-25% щороку.

Коштовне каміння, зокрема, діаманти, з 2010 року подорожчали на 50%. Ціни ростимуть далі. Діаманти скуповують для заощаджень.

Акції великих підприємств приносять дохід у 5-80% на рік".

Антикваріат дорожчає на 10-30% за рік, каже експерт антикварного салону "Колекціонер"на Андріївському узвозі в Києві Геннадій Кіркевич:

"Я збираю старовинні книги. Приміром, "Кобзар" першого видання можна продати за 70-80 тисяч доларів. Із порцеляни варто купувати вироби українських мануфактур ХІХ століття. На "Сотбіс" за такі речі дають до 80 тисяч фунтів. Найцінніші меблі - з колекції Петродворця".

Живопис відомих сучасних художників щороку дорожчає на 20-50%, ХІХ-початку ХХ століття - 7-15%.

Власник картинної галереї "Мистецька збірка" Максим Волошин радить роботи Михайла Деяка, Михайла Демця, Анатолія Криволапа, Івана Марчука, Феодосія Гуменюка та Володимира Гарбуза. Зараз їх продають від $2 тис. до $50 тис.

"Після смерті художників їх роботи дорожчають у 2-3 рази", - каже знавець.

Освіта, розвиток - це теж хороший спосіб інвестування, радить Юрій Гава, кандидат економічних наук, викладач Київського національного університету ім. Шевченка:

"Знання та навички, отримані на курсах - комп'ютерних, бухгалтерського обліку, іноземних мов, автоводіння дозволять претендувати на 500-1500 гривень більшу зарплату".

Зараз ви читаєте новину «У що можна надійно вкласти заощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути