Ексклюзиви
понеділок, 16 серпня 2010 10:50

Гарвард 8-й раз поспіль назвали кращим університетом світу

Гарвард 8-й раз поспіль назвали кращим університетом світу
Гарвард (Кембридж, штат Массачусетс, США) восьмий рік підряд зайняв перше місце в списку кращих університетів світу, який щорічно складається Університетом Цзяотун (КНР) і нещадно критикованим Європою за засилля американців.

Каліфорнійський університет в Берклі - другий, а Стенфордський на цей раз - на третьому місці.

У топ-десятці - ще п'ять американських вузів: Массачусетський технологічний інститут, Каліфорнійський технологічний інститут, Прінстон, Колумбія і Чикаго.

У першій сотні їх 54. Найбільш високопоставленими зарубіжними установами стали британські Кембрідж (п'яте місце) і Оксфорд (десяте).

З європейців відзначені також Швейцарський федеральний технологічний інститут (23-й) і паризький Університет П'єра і Марії Кюрі (39-й).

Кращим університетом Азії визнаний Токійський (двадцяте місце).

З співвітчизників китайці поставили вище за всі Пекінський університет та Університет Цінхуа (151-й і 200-й відповідно).

Московський державний - 74-й (у Європі - 23-й).

Прем'єра списку, першого у своєму роді, відбулася в 2003 році.

У рейтингу цінуються перш за все успіхи на ниві академічних досліджень в галузі точних наук, а гуманітарній сфері не приділяється ніякої уваги, що й викликає підозри в неадекватному відображенні діяльності ВНЗ.

Про якість освіти - головному завданні вузів - теж судять вельми опосередковано.

Серед основних критеріїв - кількість Нобелівських премій і медалей Філдса, отриманих викладацьким складом і випускниками, число широко цитованих дослідників на борту і сума статей, опублікованих журналами Nature і Science.

Ці критерії також викликають критику. Міхаела Саісана, аналітик Єврокомісії, вважає, що рейтинг складається тільки для того, щоб порівняти китайські вузи з іншими.

У майбутньому році ЄС планує представити власний чарт.

Нагадаємо, наприкінці травня корпорація "Систем кепітал менеджмент" опитала 990 українських керівників підприємств і 363 експертні компанії. Цікавилася, чиїх випускників готові взяти на роботу. Потім склала список установ, про які було більше схвальних відгуків. На першому серед українських вузів - столичний політехнічний інстітут.

Подробиці

Зараз ви читаєте новину «Гарвард 8-й раз поспіль назвали кращим університетом світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути