пʼятниця, 20 листопада 2009 15:09

В Польщі відкриють українсько - польський університет

В Польщі відкриють українсько - польський університет

В четвер в Польщі відбулася офіційна зустріч міністрів освіти Польщі Барбари Кудрицької та Івана Вакарчука з України.

На цей візит Польща чекала досить довго для того, щоб остаточно узгодити питання щодо заснування українсько-польского університету, пише Gazeta Wyborcza.

"На цій зустрічі ми узгодили головну концепцію майбутнього навчального закладу і обговорили з українською стороною найголовніші ключові моменти. Одним із них мусить бути єдина спільна рада управління, а не дві окремих. З українського боку також досягнуто згоди, щоб в майбутньому закладі якась частина студентів буде з інших європейських країн. Цей проект має бути регіональним. Загалом ми підписали угоди про те, що університет якнайшвидше мусять побудувати", - сказав прес-секретар відомства польського Міністерства освіти Бартош Лоба.

Однак, як заявляє газета, на даний момент ще не зрозуміло, чи пакет питань щодо заснування університету буде обговорюватися на прем"єрському рівні або на міністерському.

Станом на вчора у складених домовленостях ще не було вказано локалізації вузу. Вчорашні угоди повинні регулювати лише її статут. Прес-секретар відомства не висловлює сумніву, що цим містом стане Люблін через достатню географічну близькість до українського кордону.

Ще не було узгоджено яка назва має бути в цього вузу, - чи "Польсько-український університет" чи "Східний університет".

Голова парламентського Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало заявив, що угода могла б бути підписана ще вчора, але подібні речі треба обговорити в обох парламентах та міністерствах закордонних справ.

"Gazeta Wyborcza" поцікавилась у міської влади Любліна щодо точного розміщення споруди майбутнього міжнародного університету. Ймовірним варіантом є будинок однієї зі шкіл.

Ще в 2000 році Люблінський католицький університет, Інститут Центрально-Східної Європи (Люблін), Державний університет ім. Марії Кюрі-Склодовської та декілька українських університетів підписали угоду про створення європейського колегіуму польських і українських університетів. Це мав би бути попередній етап створення міжнародного університету.

Проте колегіум функціонував не досить стабільно і законно.Весь професорсько-викладацький склад фактично працював у інших вузах Любліна. Ця наукова стуктура повністю занедбалася, коли від колегіуму відколовся університет ім. Марії Кюрі-Склодовської.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Польщі відкриють українсько - польський університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути