вівторок, 01 листопада 2011 18:24

Галичани були натхненниками консолідації української нації: ЗУНР стукнуло 93 роки
7

Фото: Фото: Ксенія Ліщинська

В Івано-Франківську 1 листопада відбулися урочистості з нагоди 93-ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Прикарпатці пройшли урочистою ходою від адмінбудівлі обласної влади до пам'ятника діячам ЗУНР.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич привітав усіх присутніх.

"Ми повинні завжди пам'ятати, що сучасна Українська держава не впала нам з неба, як це дехто нам намагається нав'язати, мовляв, була добра воля керівництва Совєцького Союзу. Сучасна Українська держава – це логічний результат змагань українців протягом багатьох сторіч. І ці намагання реалізовувалися в різних формах, в тому числі і державного творення. Зокрема в 20 столітті – це постання на Наддніпрянській Україні УНР, Української держави на Кубані, в Криму, ЗУНР. Відтак – Карпатської України на Закарпатті, відновлення Української держави 30 червня 1941 року. Цей логічний державотворчий ланцюжок привів нас до нині, до сучасної Української держави", - наголосив він.

За словами Сича, ми маємо підставу пишатися цією датою ще й тому, що Станіслав свого часу був однією із столиць ЗУНР поряд зі Львовом та Тернополем.

Промовець звернув увагу, що деякі із нормативно-правових актів того часу варто було б запозичити нам і сьогодні. Зокрема, із закону про вибори те, що члени виборчих комісій складали присягу, що не чинитимуть фальсифікацій. Сич згадав творців Листопадового зриву – галичан Дмитра Вітовського та Костя Левицького, з яких, на його думку, варто було б брати приклад теперішнім чиновникам.

"Особливо я б хотів відзначити роль Дмитра Вітовського. Він не чекав милості ні від австрійської, ні від польської влади, а, маючи 1400 стрільців і 60 старшин сказав, що візьме владу у Львові. Бо владу беруть, владу не просять. Так само і в сучасній українській державі не слід випрошувати, щоб влада була українською, її треба робити українською. Бо це абсурд, щоб в Українській державі була неукраїнська влада. Нам треба не тільки вміти читати історію, а й вміти її творити у своєму періоді часу", – резюмував голова облради.

Сич відзначив, що саме галичани були ініціаторами поєднання двох українських держав – УНР і ЗУНР – в єдину Українську державу, що саме галичани стали натхненниками консолідації української нації.

"Листопадовий чин не завершився поразкою. Тоді українці програли бій, але не програли битву", - підсумував заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький.

Зараз ви читаєте новину «Галичани були натхненниками консолідації української нації: ЗУНР стукнуло 93 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути