Ексклюзиви
неділя, 08 липня 2007 12:11

ФСБ розсекретила архіви сталінських репресій

ФСБ Росії розсекретила архівні матеріали періоду масових репресій 1920 - 1950 років. Тепер з архівами при необхідності може ознайомитися будь-який громадянин, повідомив начальник Управління реєстрації і архівних фондів ФСБ Василь Хрістофоров.

Минулого року фахівцями архіву було виконано три з половиною тисячі запитів і звернень, що поступили від приватних осіб і установ. Півтори тисячі заявників змогли ознайомитися з архівними матеріалами у відкритому читальному залі.

Розсекречення почалося з моменту видання Указу президента РФ від 23.06.1992 "Про зняття обмежувальних грифів із законодавчих і інших актів, що служили підставою для масових репресій і посягань на права людини". За цей час були розсекречені законодавчі і нормативні правові акти періоду 1920-х - початки 1950-х рр., що оголошували ухвали і укази найвищих державних і партійних органів, що регламентували проведення політичних репресій на території СРСР.

Торкаючись матеріалів по реабілітації, Хрістофоров повідомив, що Законом РФ "Про реабілітацію жертв політичних репресій" реабілітованим громадянам, їхнім родичам, а також іншим особам, з дозволу останніх, надано право на ознайомлення з матеріалами припинених архівних кримінальних справ. При цьому для співробітників архівів гостро стоїть питання про охорону таємниці приватного життя засуджених. Для доступу до справи дослідників необхідна нотаріально завірена довіреність від родичів засудженого, що дозволяє дослідникові або журналістові ознайомитися з ним.

"За наявності в справі будь-яких подробиць приватного життя, про які широкому громадянству знати не обов"язково, ми пропонуємо родичам спочатку самостійно вивчити наявні документи і лише потім вирішити, давати або не давати дозвіл дослідникам на їх вивчення, а тим більше обнародування", - підкреслив Хрістофоров, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «ФСБ розсекретила архіви сталінських репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути