четвер, 28 квітня 2011 00:23

ФСБ Росії звинуватила Китай в захопленні своєї території

ФСБ Росії звинуватила Китай в захопленні своєї території

Китайці вирішили розширити свою перенаселену територію за рахунок Росії, заявляють у ФСБ РФ. Вони намагаються посунути прикордонну річку Уссурі в бік російської території. Тим самим Китай порушує міжурядові угоди, передає Новый регион.

За даними відомства, в даний час Китай без узгодження з Москвою проводить роботи з поглиблення дна річки Уссурі, що може призвести до зміщення лінії російсько-китайського державного кордону на бік Росії.

"Китайські робітники в квітні цього року проводили роботи по забору ґрунту з дна Уссурі, що могло призвести до зміни русла і зміщення лінії кордону", - йде мова в заяві представника прикордонного управління ФСБ Росії в Хабаровському краю.

За його словами, 13 і 14 квітня в районі 146 кілометра річки Уссурі поблизу селища Шереметьєво і 17 квітня в районі 215 кілометра річки Уссурі біля селища Василівка (Хабаровський край) здійснювалися днопоглиблювальні роботи з використанням суден КНР і барж з екскаваторами на борту.

Представник ФСБ підкреслив, що російська сторона не була поінформована про характер днопоглиблювальних робіт на прикордонній річці, і це питання з компетентною владою не узгоджено. Тим самим Пекін порушив вимоги статті 11-ї угоди між урядами Росії і КНР про режим російсько-китайського державного кордону від 9 листопада 2006 року.

Представник групи громадських зв'язків прикордонного управління також повідомив, що місця укладання ґрунту, піднятого з дна, також не узгоджені, ґрунт складується у самостійно обраних китайською стороною місцях, що також може негативно вплинути на русло прикордонної річки.

Російські прикордонники закликали китайську сторону вжити заходів з недопущення протиправної діяльності на державному кордоні. В даний час роботи припинено. Реакція Китаю поки невідома.

У 2008 році Росія і Китай підписали протокол, що фіксує лінію кордону між країнами по річці Амур. На церемонії в Пекіні міністри закордонних справ Ян Цзечі і Сергій Лавров поставили крапку в територіальній суперечці, яка тривала більше 40 років. Досі між Росією і Китаєм не була визначена лінія на східній частині державного кордону.

За часів Мао Цзедуна в Пекіні заявляли, що Росія ще в середині XIX століття відторгнула близько півтора мільйонів квадратних кілометрів нібито споконвіку китайських територій.

У березні 1969 року суперечка про приналежність острова Даманського на річці Уссурі вилився в кровопролитне зіткнення між китайськими і радянськими прикордонниками - загинули 48 радянських прикордонників і до тисячі китайських.

У 1991 році Михайло Горбачов підписав угоду, що дозволила юридично оформити 98% від всієї довжини межі. Острів Даманський відійшов Китаю. Проте сторонам ще 13 років не вдавалося домовитися про приналежність островів Великий Уссурійський і Тарабаров поблизу Хабаровська, і острова Великий на річці Аргунь.

Зараз ви читаєте новину «ФСБ Росії звинуватила Китай в захопленні своєї території ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути