вівторок, 26 квітня 2011 09:17

МВФ: Китайська економіка випередить американську в 2016 році

МВФ: Китайська економіка випередить американську в 2016 році

Економіка Китаю вже в 2016 році може обійти ВВП США в реальному вираженні, повідомило видання MarketWatch з посиланням на останні дані Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Як пише MarketWatch, більшість учасників ринку не готові до зміни лідера так скоро. Експерти переважно припускають, що це відбудеться через десятиліття. Деякі аналітики, з більш "ведмежими" настроями, прогнозують, що США поступиться місцем лідера не раніше середини 20-х років цього століття. До таких висновків можна прийти, грунтуючись лише на порівнянні рівня ВВП двох країн з використанням курсів національних валют.

Це є помилковим порівнянням у реальному вираженні. Курси валют стрімко змінюються. Крім того, китайська національна валюта не оцінена реально. Китай штучно недооцінює юань за рахунок масивних інтервенцій на ринку.

МВФ у своєму аналітичному огляді не враховує курси нацвалют, звертаючи увагу на "паритет купівельної спроможності" (purchasing power parities, PPP). Таким чином, фонд порівняв доходи і витрати населення в реальному вираженні в кожній країні. Згідно PPP, китайська економіка виросте в 2016 році до $ 19 трлн із $ 11,2 трлн цього року.

У той же час ВВП США до цього часу становитиме $ 18,8 млрд у порівнянні з очікуваними $ 15,2 трлн в 2011 році. Таким чином, частка ВВП США у світовій економіці до 2016 року опуститься до 17,7%, а Китаю - становитиме 18%.

Ще десять років тому економіка США втричі випереджала ВВП КНР.

MarketWatch при цьому звертає увагу, що будь-який прогноз може виявитися помилковим. Реальний час, коли Китай займе лідируючі позиції, може навіть наступити раніше, ніж очікує МВФ, а може - і пізніше.

Зараз ви читаєте новину «МВФ: Китайська економіка випередить американську в 2016 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути