Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2011 18:39

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Французькі експерти радять європейцям не пити молоко

Французькі експерти радять європейцям не пити молоко

Французька Комісія досліджень та незалежної інформації щодо радіації радить мешканцям Європи бути обережними, особливо дітям до двох років та вагітним жінкам.

Результати досліджень, проведених експертами французької Комісії досліджень та незалежної інформації щодо радіації (CRIIRAD), підтвердили наявність йоду-131 у дощовій воді на півдні Франції, а експертиза Французького інституту захисту від радіації показала, що йод-131 міститься також у молоці. За словами експертів, загрозу становить здатність радіації накопичуватися.

Французькі експерти радять дітям і вагітним жінкам не пити дощову воду, а також сире молоко. Окрім цього, не рекомендують вживати в їжу велике листя салату, оскільки великі поверхні всмоктують радіацію. Змити водою її не можливо. CRIIRAD також радить садівникам поливати дощовою водою лише землю біля рослин, а не самі рослини. При цьому, наголошує комісія, немає жодного ризику, якщо людина чи дитина потрапить під дощ без захисного одягу.

На думку науковців з CRIIRAD, нині варто регулярно проводити моніторинг наявності радіації в питній воді, сирі, а також у м'ясі тварин, що пасуться на відкритих площах. Висловлюється побоювання, що йод-131 зрештою потрапить і до ґрунтових вод.

Французька Комісія досліджень та незалежної інформації щодо радіації, яка є неурядовою організацією, розробила ці рекомендації у відповідь на численні запити стурбованих громадян. Ці поради стосуються також мешканців інших країн Європи, де сліди радіації є подібними до французьких, зокрема у Бельгії, Німеччині, Італії, Швейцарії.

Як повідомлялось раніше, сьогодні на четвертому реакторі атомної станції виникла пожежа, яка розгорілася після нових підземних поштовхів, зафіксованих сьогодні вранці в районі східного узбережжя Японії за 30 км від Токіо. На АЕС "Фукусіма-1"у зв'язку з новим землетрусом почалася евакуація персоналу.

Також японська влада підвищила рівень небезпеки на атомній електростанції "Фукусіма-1" до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Цей рівень Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) визначає як "Велика аварія". Дотепер він присвоювався тільки катастрофі на Чорнобильської АЕС у 1986 році.

Зараз ви читаєте новину «Французькі експерти радять європейцям не пити молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути