Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2008 18:12

Фіни першими придумали проект газопроводу по дну Балтійського моря

Фінляндія розробляла ідею будівництва газопроводу по дну Балтійського моря ще в 1990-х роках, тобто задовго до того, як цю ідею став реалізовувати "Газпром" і ряд німецьких компаній. Про це в інтерв"ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив міністр закордонних справ Фінляндії Ілкка Канерва. Його слова передає видання "Газета" з посиланням на ІТАР-ТАСС.

Канерва відзначив, що у Фінляндії немає політичних заперечень проти будівництва Північно-європейського газопроводу, оскільки цей проект повинен диверсифікувати існуючі транспортні шляхи. З іншого боку, фінів турбують екологічні аспекти прокладки газопроводу по дну Балтійського моря. Раніше фінські чиновники заявляли, що не зацікавлені в приєднанні до ПЄГ.

Проти газопроводу по дну Балтійського моря висловлювалися представники майже всіх країн, які мають вихід до Балтійського моря. Зокрема, незадоволені маршрутом газопроводу були в Швеції, Прибалтиці і Польщі. Більшість цих держав вважають, що газопровід необхідно прокладати по суші. Проте "Газпром" виступає проти перенесення, оскільки тоді йому доведеться платити країнам-транзитерам.

Північно-європейській газопровід (Nord Stream) повинен пройти по дну Балтійського моря і з"єднати Росію з Німеччиною. Операторами проекту є "Газпром", німецькі Wintershall та E.ON Rurgas. Пізніше до них приєдналася нідерландська Gasunie. Будівництво газопроводу може обійтися інвесторам в п"ять мільярдів доларів. Серйозно розробляти цю ідеї "Газпром" почав з 2002 року.

Зараз ви читаєте новину «Фіни першими придумали проект газопроводу по дну Балтійського моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути