Ексклюзиви
середа, 18 березня 2020 10:57

"Фейки про коронавірус поширюють прокремлівські боти" - висновок розслідування

"Фейки про коронавірус поширюють прокремлівські боти" - висновок розслідування
Більшість фейків про коронавірус походять від прокремлівських медіа. Фото: dw.com

Активну фейкову кампанію, пов'язану з коронавірусом SARS-CoV-2, розгорнули в соцмережах прокремлівські боти. Найбільше дезінформації - в Росії.

Про це пишуть німецькі ЗМІ з посиланням на доповідь Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS), призначену для внутрішнього користування, повідомляє DW.

З 22 січня в Євросоюзі виявили майже 80 прикладів дезінформації про захворювання Covid-19, йдеться в доповіді. Експерти EEAS пов'язують хвилю дезінформації з російськими фейковими акаунтами у соцмережах, які раніше поширювали повідомлення про ситуацію в Сирії і протести "жовтих жилетів" у Франції. Користувачі цих акаунтів публікують фейкові новини англійською, німецькою, іспанською, італійською та французькою мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook видалив фейкові акаунти, повязані з російською "фабрикою тролів"

На думку експертів EEAS, мета кампанії - "посилити кризу у сфері охорони здоров'я в західних країнах". Зокрема "підірвати суспільну довіру до національних систем охорони здоров'я" і тим самим "перешкодити ефективній відповіді на спалах" коронавірусної хвороби.

Поширення дезінформації, пов'язаної зі спалахом SARS-CoV-2, - безпрецедентний випадок. Всесвітня організація охорони здоров'я вже назвала ситуацію інфодемією - інформаційною пандемією.

Як повідомили у ВООЗ, для більшості людей у більшості регіонів ризик зараження COVID-19, як і раніше, малий. Проте в деяких частинах світу (містах або районах) захворювання продовжує поширюватися. Ризик зараження вищий для тих, хто живе в таких районах або відвідує їх. Таким чином, рівень ризику зараження COVID-19 визначається місцем вашого перебування.

Зараз ви читаєте новину «"Фейки про коронавірус поширюють прокремлівські боти" - висновок розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути