Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 09:10

Євросоюз активізує відносини з Україною

Євросоюз активізує відносини з Україною
Лідери 27 країн-членів Євросоюзу, які провели у понеділок в Брюсселі екстрений саміт щодо Грузії, висловили стурбованість у зв"язку з "впливом нинішньої кризи на весь регіон (Кавказу)" і заявили про намір активізувати відношення з сусідами ЄС на Сході, повідомляється в підсумковій заяві саміту.

"Європейський Союз вважає як ніколи раніше необхідним підтримати регіональну співпрацю і укріпити відносини, які він підтримує зі східними сусідами, зокрема, за допомогою реалізації політики сусідства, розвитку "Синергії Чорного моря" (нової політичної стратегії ЄС щодо країн Чорноморського регіону) і реалізації "Східного партнерства" (проекту, що передбачає створення форуму регіональної співпраці країн ЄС з Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном і Вірменією, а також - на експертному рівні - з Білоруссю), яке Європейська Рада (саміт лідерів ЄС) має намір схвалити в березні 2009 року", - говориться у заяві.

Лідери ЄС доручили у зв"язку з цим Єврокомісії розробити відповідні пропозиції, починаючи з грудня поточного року.

"У цьому контексті Європейська Рада підкреслює важливість майбутнього 9 вересня (у французькому Евіане) саміту Євросоюз - Україна", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, за підсумками позачергового саміту ЄС засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії і закликав решту країн не робити цього. Про це говориться у затвердженій підсумковій декларації саміту глав держав і урядів Євросоюзу.

Крім того, Євросоюз погодився відкласти переговори за новою угодою про партнерство з Росією, поки Москва не виведе війська з грузинської території.

За матеріалами: РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз активізує відносини з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути