Ексклюзиви
середа, 13 грудня 2017 08:54

Євреї почали відзначати Хануку: що це за свято

Євреї почали відзначати Хануку: що це за свято
У ці дні євреї влаштовують пишні застілля. Фото: vesti-ukr.com

Увечері 12 грудня іудеї у всьому світі почали відзначати свято Хануки.

Воно щороку, як інформує "Обозреватель", починається 25-го числа єврейського місяця Кіслева і триває 8 днів. У 2017 році - до 20 грудня.

Однак потрібно враховувати, що в єврейському календарі новий день починається із заходом сонця, а не опівночі.

Євреї відзначають Хануку з II століття до н. е. Відповідно до єврейської традиції, після осквернення грецькими язичниками Єрусалимського храму спалахнуло повстання. Воно завершилося перемогою іудейських військ.

Після вигнання грецьких загарбників з Ізраїлю і взяття Єрусалиму військами Іуди Хасмонеев на прізвисько Макабі, євреї відновили осквернений і частково зруйнований храм міста. В день його освячення треба було запалити головний храмовий світильник - менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але масла для світильника виявилося зовсім мало. На виготовлення ж і освячення нового потрібні 8 днів.

Але дивним чином вогонь у золотій менорі горів 8 днів, протягом яких і вдалося приготувати нові запаси олії. На згадку про цю подію в свято щовечора запалюють свічки: 1 - в перший день свята, 2 - у другій, 3 - в третій і так далі до 8, використовуючи для цього, як правило, спеціальний свічник - ханукію. При цьому прийнято встановлювати ханукію на вулиці біля входу в будинок або на підвіконні, щоб її світло було видно всім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як жили євреї Вінниці 1932-го

У ці дні євреї влаштовують пишні застілля. Головні ханукальні ласощі - це смажені на маслі пончики з варенням всередині і картопляні оладки латкес.

Щоб і діти відчули особливу атмосферу Хануки, прийнято дарувати їм у дні свята "дмей Ханука" - гроші, які вони можуть використовувати на свій розсуд.

Увесь час, поки горять ханукії, жінкам забороняють працювати - це символ глибокої вдячності жінок за чудо Хануки Всевишньому, оскільки знущання, яким піддавалися жінки під час грецького панування, були дуже важкими.

У Хануку забороняють постити.

У Єрусалимі, Ізраїль, археологи знайшли численні свідчення облоги міста військами римського полководця Тита.

Зараз ви читаєте новину «Євреї почали відзначати Хануку: що це за свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути