четвер, 10 вересня 2020 13:31

Ескалація напруження на Донбасі це реакція Росії на американські В-52 над Україною - експерт

Ескалація напруження на Донбасі це реакція Росії на американські В-52 над Україною - експерт
Загострення ситуації на Донбасі - реакція РФ на появу літаків НАТО в українському небі, вважає Дмитро Снєгірьов. Фото: nrcu.gov.ua

Агресія російських найманців в зоні збройного конфлікту на Донбасі - це реакція Росії на демонстрацію підтримки України силами НАТО.

РФ спровокувало спільне патрулювання українського повітряного простору трьома американськими бомбардувальниками В-52 та двома українськими винищувачами, сказав Gazeta.ua співголова громадської організації "Права справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

- Саме з цим треба пов'язувати ескалацію напруження, а не з проведенням місцевих виборів. Росія не показала реакції в акваторії Азовського моря. Натомість відреагувала підступними діями, пішовши на загострення ситуації на лінії зіткнення в окупованих районах Луганської і Донецької областей. Показавши, що в разі подальших демонстрацій військової підтримки Сполучених Штатів вони відповідатимуть подібними речами.

Яка була мета цього спільного патрулювання?

- По-перше – знизити градус напруження в акваторії Чорного та Азовського морів. Та показати, що Україна розглядається блоком НАТО і в першу чергу США як один зі стратегічних партнерів. Незалежно від результатів виборів у Штатах залишатимемося форпостом американської політики. Це звучить у тезах обох претендентів на посаду глави США.

По-друге – це був чіткий сигнал, що Азовське море не є внутрішнім морем Російської Федерації. Попри навіть укладений 2003 року договір між Україною та Росією, що воно є внутрішнім морем для двох держав. Відповідно, без згоди однієї з них жодне іноземне судно не може зайти в акваторію внутрішнього моря. Цим і користалися російський ВМФ та прикордонні служби, блокуючи прохід іноземних суден Керченською протокою.

Враховуючи ці фактори, можливо, було прийняте рішення про демонстрацію військової підтримки з боку НАТО в плані збереження економічних та політичних інтересів у акваторії Азовського моря. Не випадково обрали саме цей район.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Починаються антитерористичні навчання - жителів просять не виходити з дому

США показали, що попри недолугу політику України, яка досі не денонсувала цього договору, вони готові надавати військову і матеріальну підтримку нашій країні. Причому йдеться не лише про застаріле озброєння на кшталт "Джавелінів", але й про такі от дії.

Тут доречно згадати, що після заяв одного з претендентів на посаду президента США про те, що Україні буде надано військову матеріально-технічну допомогу, Російська Федерація нервово відповіла, що вона розблокує постачання зброї на окуповані території. Тут питання до РФ, що вони мають на увазі.

Що значить для України це спільне патрулювання? Які можуть бути наслідки?

- Жодних негативних наслідків. Якщо Україна дотримуватиметься взятого курсу Євроінтеграції та, відповідно, вступу до НАТО, нам продемонстрували готовність до допомоги. Окрім заяв і політичних гасел, нам чітко дали зрозуміти, що готові допомогти у військово-матеріальному плані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські війська на навчаннях сил НАТО входять до угруповань противників

Хвиля негативу, що піднялася в соцмережах про нібито американське вторгнення – не більш ніж чергова операція російських спецслужб всередині Української держави. Тут варто сказати своє слово українським спецслужбам: чому досі вільно в нашому інформаційному просторі почувається п'ята колона, яка діє на користь країни-агресора?

У ЗМІ пишуть про те, що на кордонах з Україною зосереджено значний корпус військ РФ. НАТО може відреагувати?

- Це чергові лякалки. Мова про контингент чисельністю 80 тисяч російських вояків. Це не є силами вторгнення. Згідно з військовою тактикою, вони мають у декілька разів перевищувати армію супротивника. А якщо в нас наразі, скажімо, ЗСУ налічує до 150 тисяч, то російська чисельність – не сила для наступу.

Навіщо тоді зосереджувати такі значні сили?

- Це інструмент військово-політичного тиску РФ, не більше. Нам треба звикати жити в умовах перманентної війни з країною-агресором. Але не треба постійно ходити з переляканим виглядом і боятися кожного шереху сусіда-окупанта.

Що має статися, аби НАТО застосувало силу?

Про колективну безпеку йдеться в статті 5-й статуту НАТО. Але Україна не є членом Альянсу, тому країни НАТО не можуть надати нам військову допомогу. Маю на увазі, відповідно контингентами та безпосередньо в моменті усунення зовнішньої військової агресії. Це може бути постачання летальної зброї, але не більше за те.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може стати членом НАТО в умовах російської агресії – Кулеба

Щойно Україна набуває членства НАТО, набуває чинності статутний закон, коли Альянс відповідає за безпеку окремо взятої держави – за захист від зовнішньої агресії щодо однієї країни відповідає увесь блок.

4 вересня три військових літаки ВПС США Boeіng B-52 вперше увійшли в повітряний простір України. Американські стратегічні бомбардувальники супроводжували винищувачі бригад тактичної авіації Командування Повітряних сил ЗСУ – Су-27 та МіГ-29.

Бомбардувальники вилетіли із авіабази Ферфорд у Великій Британії, пролетіли над територією Європи, де їх супроводжували винищувачі ВПС країн НАТО та ключових партнерів Альянсу. Українські військові льотчики зустріли В-52 на польському кордоні, здійснили супровід через територію України до узбережжя Азовського моря та в зворотному напрямку.

Зараз ви читаєте новину «Ескалація напруження на Донбасі це реакція Росії на американські В-52 над Україною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути