субота, 23 лютого 2019 20:23

Експерт розповів, чи допоможуть нові антиросійські санкції звільнити полонених моряків

Експерт розповів, чи допоможуть нові антиросійські санкції звільнити полонених моряків
Олександр Кочетков: Захід тисне на Росію скоріше у декларативний спосіб. Точкові санкції не вплинуть на політику Москви. Фото: Громадське телебачення

Євросоюз схвалив новий пакет персональних антиросійських санкцій через агресію у Керченській протоці.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Олександр Кочетков.

"Нові персональні санкції ЄС можуть зачіпати командирів прикордонних підрозділів, які напали на українські катери. Військових-високопосадовців, керівників частин, які дислокуються у Криму", - пояснює експерт.

Але на його думку, не треба покладати великі надії на цей санкційний пакет.

"Захід тисне на Росію скоріше у декларативний спосіб. Точкові санкції не вплинуть на політику Москви. Якби обмеження стосувалися найближчих до Путіна, а ще краще - їхніх дружин та дітей, цей могло б зарадити. Якби діти високопоставлених росіян втратили можливість навчатися у Лондоні, це створило б для влади РФ більше проблем. Економічні санкції дошкуляють тільки рядовим росіянам. Ще одна форма дієвого тиску - відключення РФ від "Свіфт" (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та платежів. - Gazeta.ua). Цей крок завдав би такої шкоди, що однією пенсійною реформою справа б не обійшлася", - вважає Олександр Кочетков.

Раніше Америка та Євросоюз узгоджували свої дії щодо санкційних заходів, нагадує він.

"Зараз у стосунках є певні проблеми. Європа підтримує будівництво "Північного потоку-2" (газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. - Gazeta.ua), що йде у розріз з американськими інтересами. Те, що зараз вони говорять про санкції одночасно, не гарантує солідарності в діях. Посилення тиску США є позитивним. Росії важко будувати кораблі без іноземних запчастин, а російське судно-виробництво перебуває у скрутному становищі", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які реформи Україна має провести у цьому році

За його словами, Рада міністрів ЄС також ухвалив пакет підтримки українських регіонів поблизу Азовського моря.

"Євросоюз може надавати грантові кошти українським підприємцям та ініціювати систему кредитування під невеликий відсоток. Це вже відпрацьована стратегія підтримки проблемних регіонів. Може надати її виключно за запитом української сторони. Район Азовського моря зазнав інфраструктурних втрат через російську агресію та блокаду українських портів. Саме через це Євросоюз вирішив запровадити програму будівництва й відновлення залізничного та автомобільного сполучень. Їх обмеженість майже унеможливлює серйозну економічну діяльність у регіоні", - додає експерт.

18 лютого Рада міністрів Євросоюзу схвалила новий пакет санкцій проти Росії за агресію в Азовському морі. Ідеться про заборону на отримання віз та замороження активів 8 осіб, причетних до затримання українських моряків. Перелік росіян ще не оприлюднили. Остаточне рішення затвердять у найближчі два тижні.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи допоможуть нові антиросійські санкції звільнити полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути