пʼятниця, 22 лютого 2019 20:23

Розповіли, які реформи Україна має провести у цьому році

Розповіли, які реформи Україна має провести у цьому році
Віктор Таран: Усі реформи, які вимагають американці, спрямовані на зростання економічного потенціалу та конкурентоспроможності нашої держави. Фото: Уніан

Американці серйозно ставляться до українських реформ. В основі устрою Сполучених Штатів лежать демократичні свободи, вільні ринок і економіка, низькі податки та відсутність тиску на бізнес. США намагаються цю модель переносити на країни, з якими співпрацюють.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить політолог Віктор Таран.

"Усі реформи, які вимагають американці, спрямовані на зростання економічного потенціалу та конкурентоспроможності нашої держави. Два тижні тому була спільна заява послів в Україні від держава-членів Великої сімки. Відмітили успіх України у проведенні реформ. Але наголосили, що треба рухатися далі", - каже експерт.

За його словами, американці виокремлюють низку сфер, на реформування яких нам треба звернути увагу зараз.

"Під реформуванням фіскальної та податкової служби ідеться про обмеження впливу податкових інстанцій на бізнес. Перехід на прозоре адміністрування податків та автоматичне вирахування податку на додану вартість. Необхідна прозора та чесна система експорту та імпорту. Без корупції на митницях.

Ми маємо міцні зв'язки з США у сфері атомної електроенергії. Скуповуємо там запчастини та механізми для наших станцій. Але американці наполягають на розвитку альтернативних джерел енергії та наближенні українських цін на енергоресурси до ринкових.

Захід закидає зволікання зі створенням Антикорупційного суду. Це єдина їх претензія щодо боротьби з корупцією. Також нам треба організувати прозору приватизацію та слідкувати, щоб вона не стала прикриттям для корупційним оборудок", - пояснює Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки Україна протримається у разі масштабного наступу Росії

Останньою вимогою він називає створення ринку землі.

"Зараз тільки п'ять країн його не мають. Усі вони належать до малорозвинених. Тож нам треба виходити з цієї компанії. Створення ринку землі гарантує збільшення внутрішнього валового продукту на 5-7 відсотків. Це створить умови для конкурентного ринку. Тоді в Україну підуть інвестиції. Треба було давно вже таке зробити. Польща й країни Балтії сформували ринок землі ще у 1990-х. І це одна з причин їхнього економічного розвитку", - додає політолог.

Заступник посла США в Україні Памела Тремонт назвала напрямки, над якими Україна має працювати у 2019 році. Це - реформування фіскальної й податкової служб та сфери енергетики. Продовження боротьби з корупцією. Гарантування прозорої приватизації та земельна реформа.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, які реформи Україна має провести у цьому році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути