Ексклюзиви
неділя, 28 січня 2018 20:23

Експерт розповів, чому ми обираємо популістів

Експерт розповів, чому ми обираємо популістів
Сібе Шаап: Популізм йде поряд із авторитарним стилем у політиці. ФОТО: imgflip.com

Політики-популісти небезпечні для демократії. Вони вміло маніпулюють суспільством, розділяючи його на "ми" і "вони". На їх думку, останні завжди винуваті.

Про це розповів професор філософії та депутат нідерландського парламенту Сібе Шаап під час лекції "Спокуса популізму" в Українському інституті майбутнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця інавгурації Трампа: 7 рішень, які змінили Штати

"Кожен з вас належить до певної меншини, групи, яка є в меншості. Суспільство можна розділити на чоловіків і жінок або за етнічним принципом: українці, росіяни, кримські татари, за професіями і політичними інтересами. Древні греки розуміли, що їхнє суспільство складається з різноманітних груп. Це привело їх до демократії, тобто відповідного способу управління цим різноманіттям. Як дати простір ідеям невеликих групі, об'єднати їх, щоб вони співіснували в одному суспільстві?" - говорить він.

На противагу демократії існує поняття "попюлас", яке характеризує суспільство як одне ціле.

"Основана його думка – ми живемо разом і всі однакові. Суспільство, яке можемо назвати "ми". Але ж ми – це різноманіття. Натомість ми, згідно з принципами попюлас, абсолютно ідентичні, діємо як одне ціле, маємо рівну позицію. З цієї перспективи суспільство не може мати множинності. Має бути одна ідентичність і повна єдність", - розповідає професор.

Бути рівними у різноманітні – таким чином будується суспільство.

За словами Сібе, існує небезпека, пов'язана з групою "ми", яка провокує тих, хто не ототожнюється з нами, хто не є "ми".

"З'являються "вони", інші. Українці маєте певну ідентичність. Ви разом і об'єднані. Це добре. Але також нормально бути іншим. Нормально бути трішки не нормальним. Ми толерантно ставимося до кожної людини, тому що у межах об'єднаної держави України розуміємо, що всі мають свою ідентичність. Популістська ідея ідентичності говорить: "вони" не належать до нашої групи "ми". Поводяться не за нормами. Тоді що вони тут роблять? Мають піти геть. Популісти є усюди: на Заході і у Сполучених Штатах. Можна помітите, що вони завжди звинувачують тих, хто не належить до групи "ми". Тобто "вони" винні у певних процесах", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди на виборах готові підтримати відвертих фріків - Басараб

Особливо небезпечно, коли популісти поділяють суспільство за етнічною приналежністю.

"Послухайте Дональда Трампа під час його передвиборчої компанії: "Мексиканцям тут немає місця, всі вони злочинці і ґвалтівники!" Тобто всі мексиканці. Відповідно мусульмани – всі терористи. Як поводилися старі популісти? Гітлер говорив: євреї – не німці, вони загроза для німецької ідентичності. Потрібно їх позбутися. У Нідерландах популісти дуже відкрито говорять, що мусульманське населення країни не відповідає спільній ідентичності, отже має залишити країну. Під час референдуму у Великобританії популісти наголошували: "Ми не хочемо, щоб всі ці іноземці були в нашій країні". Так вони розділяють суспільство: є "ми", а є "вони". Але якщо запитаєте тих, хто називає себе "ми": в чому ж ваша ідентичність? Зазвичай, вони не можуть точно пояснити. Розмиті ідеї або окремі слова. Але вони дуже чітко дають визначення тим, хто не належить до їхньої ідентичності. Всі решта - злочинці, ґвалтівники", - каже філософ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорновіл: "Польські політики їдуть на російському велосипеді"

Ідеї популістів небезпечні і суперечать демократії, яка полягає у різноманітті суспільства.

"Її задачі – об'єднати різні групи, щоб вони жили та взаємодіяли між собою. Популісти говорять "ми, люди", але на певному етапі з'являється людина, яка говорить "я". Популізм йде поряд із авторитарним стилем у політиці. Що ж об'єднує суспільство? Відчуття, що у вас є нація, держава і ми, як люди, об'єднані цими поняттями. Проте це не є ключовим принципом демократії. Об'єднуючий принципом – це держава з її верховенством права. В такій державі перед законом всі рівні. Він не дискримінує певні невеликі групи як і будь-якого представника суспільства. Тому Феміда має зав'язані очі. Не важливо, хто ми є, але що ми зробили. Це протилежність популістські ідей: якщо ти мексиканець – обов'язково злочинець. Ми всі рівні перед законом, але й захищені законом, який дозволяє нам відрізняться і бути рівними", - підсумував професор Сібе Шаап.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона "бандерівської ідеології": польський журналіст пояснив загрози

20 січня виповнився рік з часу інавгурації 45-го президента США Дональда Трампа. В результаті опитування, яке провели "Washington Post" i "BBC News", виявили, що позитивно діяльність голови Білого дому оцінюють лише 37% опитуваних. Це найгірший результат серед усіх американських президентів за останні 70 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому ми обираємо популістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути