Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2019 20:26

Експерт розповів, як можуть відстрочити Brexit

Експерт розповів, як можуть відстрочити Brexit
Велика Британія втратить 300 мільярдів євро до 2030 року через вихід із Європейського Союзу Фото: 24

Уряд Великої Британії був змушений на вимогу депутатів британської Палати громад оприлюднити деталі засекреченого плану під кодовою назвою Операція "Жовтогрудка".

У п'ятисторінковому документі викладено сценарій дій і прогнози на випадок жорсткого Брекситу 31 жовтня.

"Якщо в Британії оголосять дострокові парламентські вибори, ЄС автоматично може дати відстрочку країні. Щоб дати час сформуватися новій владі і потім вирішувати це питання. Парламент голосував двічі за оголошення дострокових виборів — безрезультатно. Дві треті голосів зібрати не змогли. Ситуація зависла у повітрі.Чим довше затягується час, то ближче кінцева дата. І вже з 1 листопада країна перестане бути членом ЄС. Якщо Брексіт буже жорстким, не буде періоду переходу, підготовки. Постраждає бізнес. Всі торгові угоди, укладені за останні 40 років, зриваються. Їх потрібно буде переглядати. Відновить свою роботу митниця. Встановлять міграційний контроль на кордоні. Там буде хаос. Здорожчають продукти, будуть величезні черги всюди", - каже експерт із міжнародної політики Ілія Куса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охрана отмєна: чи вийде Великобританія з ЄС 31 жовтня

Всього Велика Британія втратить 300 мільярдів євро до 2030 року через вихід із Європейського Союзу, за даними німецького "Фонду Бертельсмана".

Референдум про членство Великої Британії в ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Проголосували майже 72% виборців. Вихід зі складу Євросоюзу підтримали 52% людей. Тоді Брексіт офіційно був запланований на 31 березня 2019 року. Тереза Мей офіційно просила ЄС відкласти Брексит до 30 червня. На цьогорічному самміті Євросоюзу його відстрочили до 12 квітня. За день до кінця строку лідери Європейського Союзу надали Великій Британії шестимісячну відстрочку — до 31 жовтня. Влітку цьогоріч Тереза Мей оголосила про свою відставку з поста лідера Консервативної партії і прем'єра після провалу з реалізацією Брекситу. На посту глави уряду її змінив Борис Джонсон. Він заявив, що за жодних умов не проситиме ЄС відтермінувати дату виходу. Тому Палата громад проголосувала за пряму вказівку прем'єру попросити Євросоюз про нову відстрочку - до 31 січня 2020 року. Тепер законопроєкт мають ухвалити у Палаті лордів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як можуть відстрочити Brexit». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути