пʼятниця, 01 лютого 2013 19:13

Експерт про голод в КНДР: "Маємо справу з радянським режимом, але у більш збоченій формі"

Експерт про голод в КНДР: "Маємо справу з радянським режимом, але у більш збоченій формі"
Віктор Кіктенко Фото: oriental-studies.org.ua

Ніхто не може підтвердити, чи є зараз голод в Північній Кореї. Проблеми з продовольством країна має давно, але про масштаби важко говорити. КНДР - повністю закрита від світу. Про це Gazeta.ua розповів завідувач відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства ім. Кримського Віктор Кіктенко.

27 січня британська газета "The Sunday Times" опублікувала інформацію кореспондентів агенції "Asia Press" про голод і випадки канібалізму у Північній Кореї. За їхніми підрахунками, вже загинуло 10 тисяч жителів у південних провінціях країни.

Журналісти могли збирати інформацію напівлегально.

"Навіть якщо журналісти приїжджають до Північної Кореї, перебувають переважно у столиці, де їх супроводжують представники влади чи правоохоронці, - вважає Кіктенко. - Пхеньян розбудовується, виглядає цілком пристойно. Проте іноземні ЗМІ не бувають у сільських районах, де переважає вбогість і жах. Країна витрачає величезні гроші на армію, але це не означає, що так само розвиває сільське господарство".

"Навіть союзник Північної Кореї Китай до кінця не знає, що там відбувається. Країни мають стосунки, засновані на певному рівні довіри, але не впливають на ситуацію в середині один одного", - додає Кіктенко.

Експерт розповідає, що у КНДР жахлива ситуація з господарством, особливо на півдні країни. Там переважає сільське населення, люди роками голодують.

"Це відбувається не через засуху чи неврожай, - пояснює науковець. - Ми маємо справу з радянським режимом, але у більш збоченій формі".

Віктор Кіктенко проводить аналогії Північної Кореї з Радянським союзом.

"В основі будь-якої радянської моделі лежала рабська праця. Класики марксизму-ленінізму писали, що селянство реакційне. Воно не розуміє, що воно робить, тому повинно перебувати в жорстких умовах. А робочий клас — лідер еволюції", - додає експерт.

На його думку, з новим лідером Кім Чен Ином у КНДР нічого не зміниться.

"Північна Корея - це добре укріплена вежа, - зазначає Кіктенко. - Країна відбиватиметься до останнього патрону. Такий режим може довго проіснувати. Досвід підтверджує це вже кілька десятиліть".

Зараз ви читаєте новину «Експерт про голод в КНДР: "Маємо справу з радянським режимом, але у більш збоченій формі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути