Ексклюзиви
середа, 22 березня 2023 22:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є всі передумови, щоб почався наш контрнаступ" – що означає битва за Бахмут

Захопити Бахмут на Донеччині російські окупанти намагаються вже сім місяців. Бої за це місто розпочалися в серпні торік. Упродовж двох останніх місяців росіяни намагаються Бахмут оточити. Ворог перетворив місто фактично на руїни. Обстрілює його ракетами, авіацією та артилерією. Штурмові групи окупаційних військ Росії намагаються просуватися з околиць до центру Бахмута. Водночас Сили оборони працюють і знищують їх 24/7, повідомив командувач Сухопутними військами Олександр Сирський. Gazeta.ua зібрала коментарі військових експертів про ситуацію із Бахмутом та що нам робити з цією ділянкою фронту.

Думка іноземних аналітиків

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) опублікували щоденний звіт 20 березня. Там йдеться, зокрема, про те, що Збройні сили України на Донбасі провели локалізовану контратаку на південний захід від Бахмута. 19 березня ворожі війська здійснили 25 атак у районі Бахмута, однак, ймовірно, досягли лише незначних успіхів.

Росія фактично власноруч ліквідовує потенційний людський ресурс для наступів та оборони

Однак загарбники не можуть втримати тактичну ініціативу, адже керівництво ворожої армії ставиться до своїх бійців як до "гарматного м'яса". Росія фактично власноруч ліквідовує потенційний людський ресурс для наступів та оборони. Втім, навіть такої тактики достатньо, щоб створити велике напруження на цій ділянці фронту.

Автор: Getty Images
  Упродовж двох останніх місяців росіяни намагаються Бахмут оточити.  Ворог перетворив місто фактично на руїни
Упродовж двох останніх місяців росіяни намагаються Бахмут оточити. Ворог перетворив місто фактично на руїни

"Бахмут вистоїть. Окупанти не зможуть його взяти"

Іван Січень, експерт Центру "Борисфен Інтел":

"Росіяни локально наступають, але тактичних і оперативних успіхів не мають. Десь просуваються. Бахмут вистоїть, і, судячи з усього, окупанти не зможуть його взяти. Найголовніше для нас – виграти час. У нас формується Гвардія наступу. Нам дають зараз техніку та боєприпаси. І є всі передумови, щоб почався наш контрнаступ.

Наступ Росії підпорядковується не військовій стратегії, а політичним цілям

Росіяни з двох причин кидають всі сили на Бахмут. Перша – політична, вони хочуть показати хоч якісь успіхи на фронті. Захоплюють невеликі села. Але якщо візьмуть це місто – зможуть сказати, що реалізували якісь плани Путіна. Бо терміни їм поставили на весну. По-друге, отримають позиції для виходу на Слов'янськ і Краматорськ. Однак Бахмут – досить укріплений. І оточити його вони не зможуть. На сьогодні наступ Росії підпорядковується не військовій стратегії, а політичним цілям.

Автор: 93-а ОМБр Холодний Яр/Facebook
  Іван Січень: "Залишати Бахмут не можна. Якщо відійдемо, росіяни продовжать наступ далі. Це буде тактична перемога росіян"
Іван Січень: "Залишати Бахмут не можна. Якщо відійдемо, росіяни продовжать наступ далі. Це буде тактична перемога росіян"

Нам потрібно затягнути час, щоб до нас дійшла техніка

Залишати Бахмут не можна. Якщо відійдемо, росіяни продовжать наступ далі. Це буде тактична перемога росіян. Ми маємо обладнані позиції, які можемо тримати. Бахмут – не оточений. Окупанти кидають туди тактичні групи, з якими ми можемо боротися. Нам потрібно затягнути час, щоб до нас дійшла техніка. Зокрема, танки, які вже почали постачати. Ті ж самі Leopard. Але сформувати частини не можна за три дні. Потрібно кілька місяців, щоб підготувати особовий склад, штаби, підрозділи забезпечення. Маємо тримати фронт для того, щоб отримати можливість сформувати нові частини та згодом проводити контрнаступ. І він буде".

Путін віддав восьмий чи дев'ятий наказ захопити місто. А вони не можуть

Петро Черник, військовий аналітик, полковник:

"Там відбувається нескінченне перемелювання живої сили та техніки противника. Бахмут став рутинною роботою сьогодення. Він стратегічний і в частині воєнній, і в психологічній, і політичний. Росіяни декларували, що візьмуть його то до Нового року, то до березня. Путін віддав восьмий чи дев'ятий наказ захопити місто. А вони не можуть. Це серйозний удар по його самолюбству. Рішення там приймають живі люди, і мають свої недоліки та цінності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Союзники чекають наступу", – експерт озвучив головні висновки "Рамштайну"

До того ж, Бахмут – це стратегічна точка для виходу на адмінкордони та руху далі. І це завдання ніхто не відміняв. Бахмут – це височина. Якщо вони візьмуть місто, то це покращить умови для подальших наступальних дій. Для нас це теж стратегічна точка. Бо відбивати потім висоту буде неймовірно важко.

Це може бути переломною точкою нашого наступу

Бахмут виконує своє стратегічне завдання. Навіть росіяни вже кажуть, це Сталінград навпаки. Це була битва, де перемололи найкращі частини Вермахту. І за цей час Радянський Союз за допомогою союзників зумів наростити сили для контрнаступу. І він став переломним. У Бахмуті така ж ситуація. І коли ми досягнемо точки кульмінації, а тиск вже впав і з кожним днем буде падати, це може бути переломною точкою нашого наступу. Хоча якщо буде рішення відходити, катастрофою це не стане. Важливо виграти війну. Битви можуть бути програні.

Автор: Deep State
  Штурмові групи окупаційних військ Росії намагаються просуватися з околиць до центру Бахмута. Водночас Сили оборони працюють і знищують їх 24/7
Штурмові групи окупаційних військ Росії намагаються просуватися з околиць до центру Бахмута. Водночас Сили оборони працюють і знищують їх 24/7

Минулого року ми вийшли з Лисичанська та Сіверськодонецька. А потім відбулася блискуча контрнаступальна операція на Харківщині. І ще масштабніша Херсонська. Перспективи контрнаступу у Бахмуті є, але останнє рішення за Генштабом".

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що за кілька днів на бахмутському напрямку Росія втратила понад 1 100 солдатів загиблими та ще понад півтори тисячі – пораненими. Західні офіційні особи оцінюють загальні втрати Росії під Бахмутом у 20-30 тис. військових.

Зараз ви читаєте новину «"Є всі передумови, щоб почався наш контрнаступ" – що означає битва за Бахмут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути