субота, 01 серпня 2020 11:55

Є ризик, що Білорусь втратить суверенність - Даріуш Патерняк

Є ризик, що Білорусь втратить суверенність - Даріуш Патерняк
Вибори в Польщі пройшли під час пандеміїФото:dyvys.info

У Польщі президент Анджей Дуда виграв вибори глави держави. Отримав 51,03%голосів. Опонент Рафал Тшасковський – 48,97. Явка становила понад 68%.

Чим ці вибори відрізняються від попередніх?

– Відбулися в час небувалої пандемії, - каже в інтерв'ю "Країні" Даріуш МАТЕРНЯК, аналітик, експерт з міжнародних відносин - Кампанія ніби тривала пів року й не тривала водночас. Голосування мало відбутися 10 травня. Через карантин перший тур відклали на 28 червня. Повноваження президента закінчуються 6 серпня, тож могли опинитися в конституційній кризі – без легітимного глави держави.

У травні президенту прогнозували перемогу в першому турі. А отримав результат із різницею у статистичну похибку. Рейтинги влади падають. Тому ПіС опиралася перенесенню виборів на осінь.

Ще одна відмінність – висока явка. Обидва табори максимально мобілізували електорат. Влада переконала літніх прийти. З усіх телеканалів розповідали, що вони зробили все, аби захистити здоров'я громадян.

Як можуть змінитися відносини Польщі та України, чого прагне Варшава від Києва?

– Останнім часом відносини Польщі та України стають кращими. Після відновлення Україною дозволів на пошуково-ексгумаційні роботи у жовтні 2019-го триває потепління. Велика частина суспільства сприйняла це як заслугу Дуди та влади, які змогли домовитися з українським президентом Зеленським.

Історичні теми час від часу повертатимуться в польсько-український діалог. Сподіваюся, не надто гостро.

Думаю, буде активна позиція Польщі в рамках підтримки євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції України на рівні ЄС чи в США, ініціативи з підтримки Києва в протидії російським загрозам. У цьому – прямий інтерес Польщі. Можливо, будуть переговори про постачання зброї чи невійськової техніки українській армії, навчання, дипломатична підтримка.

Триватиме співпраця в енергетичній сфері – постачання скрапленого газу зі США через термінал у Свіноуйсьцє в Україну. Вибудовування умовної лінії Вашингтон – Варшава – Київ відбувається крок за кроком, але непохитне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смоленська катастрофа: в літак Качинського заклали вибухівку

Яка роль України для безпеки Польщі?

– Критична. Від того, чи буде Україна незалежною від Росії, та якою мірою, залежить безпека Польщі. Гарантування української суверенності важливе для будь-якої влади у Варшаві.

Особливо, коли є ризик, що Білорусь втратить суверенність. Після виборів там у серпні країна може де-факто стати сателітом Росії.

Повну версію інтерв'ю читайте в журналі "Країна"

Зараз ви читаєте новину «Є ризик, що Білорусь втратить суверенність - Даріуш Патерняк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути