неділя, 30 вересня 2018 13:31

Два роки в тюрмі РФ: як Роман Сущенко став в'язнем Кремля

Два роки тому, 30 вересня 2016 року, у Москві затримали українського журналіста інформагентства "Укрінформ" Романа Сущенка.

Автор: Укрінформ
  Два роки український журналіст Роман Сущенко перебуває в незаконному російському ув'язненні. За рішенням суду має відбути там 12 років тюрми. Журналіст сподівається на повернення в Україну
Два роки український журналіст Роман Сущенко перебуває в незаконному російському ув'язненні. За рішенням суду має відбути там 12 років тюрми. Журналіст сподівається на повернення в Україну

Протягом двох днів після арешту ніхто не знав про долю журналіста, йому не давали зв'язатися ні з дружиною, ні з адвокатом, ні з представниками українського посольства в РФ. Пізніше члени Громадської спостережної комісії Москви випадково виявили його в слідчому ізоляторі ФСБ "Лефортово". На той момент Лефортовський районний суд Москви вже заарештував українця на два місяці, повідомляє "Укрінформ". 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в "шпигунстві". Стаття передбачає покарання у 20 років ув'язнення, передає "Укрінформ".
У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України і нібито "цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Російської Федерації, що є державною таємницею". У ГУР Міноборони це спростували. Сам журналіст відкидає звинувачення і не визнає своєї провини.

Пізніше захисника Сущенка Марка Фейгіна позбавили статусу адвоката. Він представляє Сущенка тільки як громадський захисник.
4 червня 2018 Мосміськсуд засудив українського журналіста до 12 років колонії суворого режиму за шпигунство. 12 вересня Верховний суд Росії визнав вирок законним.
МЗС України висловив протест, вимагаючи від РФ негайно скасувати незаконний вирок у справі Сущенка та забезпечити його звільнення і повернення в Україну.
Роман розраховує на обмін.
"Я розраховую на обмін, все залежить від переговорників", - заявив він журналістам 12 вересня перед засіданням суду.

Читайте також: Росіяни показали нове фото Сенцова

У російських тюрмах перебувають більше 60 українських політв'язнів, із яких 22 – безпосередньо на території Росії, інші - в окупованому Криму, за інформацією Міністерства закордонних справ.

Зараз ви читаєте новину «Два роки в тюрмі РФ: як Роман Сущенко став в'язнем Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути