пʼятниця, 26 квітня 2019 16:56

Досліди, туризм і радіація: що відбувається в Чорнобильській зоні відчуження

Досліди, туризм і радіація: що відбувається в Чорнобильській зоні відчуження
Зона навколо Чорнобильської катастрофи перспективна для проведення наукової роботи та розвитку альтернативної енергетики. Фото: politeka.net

Чорнобильська зона відчуження залишається територією підвищеної радіаційної небезпеки.

Про це говорить Gazeta.ua Дмитро Веременко із державного підприємства "Екоцентр", яке працює на території зони.

"Рівень забруднення нерівномірний і має плямистий характер. Під час перебування в зоні відчуження є небезпека отримати дозу радіації через органи дихання та травлення. Тому заборонено вживання води з криниць та інших джерел, ягід, грибів і будь-яких інших місцевих продуктів", — каже Веременко.

Зона буде непридатною для господарської діяльності протягом тисяч років, бо не всі шкідливі речовини встигли розпастися, зазначає експерт.

"Є місця, де захоронені радіоактивні відходи. Їх треба захистити від стороннього втручання, а також маємо забезпечити режим радіаційного контролю з метою нерозповсюдження шкідливих речових і матеріалів. Наразі в зоні відчуження виконуються роботи зі зняття ЧАЕС з експлуатації та приведення проммайданчика в екологічно-безпечний стан. Відвідувачі пересуваються встановленими маршрутами, які перевірені з точки зору радіаційної безпеки. На жаль, розвиток туризму в зоні відчуження збільшує ризики забруднення території за межами зони", - каже еколог.

Веременко зазначає, що територія зони відчуження перспективна для розвитку альтернативної енергетики та наукових досліждень.

"Аварії на ядерних і радіаційно-небезпечних об'єктах трапляються. Людство має вивчати вплив масштабного забруднення на довкілля, щоб забезпечити готовність до таких подій. Концепцію розвитку наукових досліджень у зоні відчуження назвали "Лабораторією під відкритим небом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди проводять у Чорнобильській зоні відпустку" - Сергій Мирний

Також додає, що зараз на території зони проводять наукові дослідження.

"Науковці цікавляться зоною відчуження з точки зору масштабного і тривалого впливу іонізуючого опромінювання на живі організми. У зоні відчуження наразі реалізується спільний українсько-японський проект SATREPS, у рамках якого вивчаються процеси міграції радіонуклідів у природному середовищі, вивчається вплив на риб, що живуть у водоймі-охолоджувачі ЧАЕС. Також спільно з Норвезьким університетом наук про життя із центру радіоактивності навколишнього середовища виконуються дослідження озер", - говорить Веременко.

26 квітня 1986-го стався вибух на Чорнобильській АЕС. Цьогоріч виповнюється 33 роки з дня аварії. Катастрофі надали сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, нарівні із аварією на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, що сталася 2011-го.

8 грудня 2016-го Генеральна Асамблея ООН резолюцією 71/125 проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Досліди, туризм і радіація: що відбувається в Чорнобильській зоні відчуження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути