четвер, 19 лютого 2015 19:35

Досі не знайшли 55 зниклих на Майдані людей

Досі не знайшли 55 зниклих на Майдані людей

Через гарячу лінію громадської організації "Євромайдан-SOS" від моменту побиття студентів на Майдані Незалежності в Києві надійшло понад тисяча звернень про зникнення людей. Майже всіх знайшли в лікарнях чи в міліції, дехто тимчасово втратив телефонний зв'язок. Досі не відома доля 55 майданівців.

"Я майданівець і учасник усіх цих подій. Я свідчу, що на власні очі бачив набагато більше п'ятидесяти людей, які були знищені тільки 18 лютого в Кріпосному провулку, - каже народний депутат Юрій Тимошенко. - О пів на третю годину дня у Кріпосному провулку відбулася така подія, коли відступаючі майданівці пішли в контратаку і відкинув "Беркут" на 15 метрів назад. Я був у числі цих людей. Більше сотні активістів попали в це оточення. Кілька людей змогли вирватися і забігти в сусідній будинок. Мені незнайома жінка відчинила двері своєї квартири. Остання картинка, яка запам'яталась - це вся територія була засипана людськими тілами. І практично ніхто з них не був живий. Вони не стогнали і не рухались. Небесна сотня - це люди, які загинули на Майдані. Ми їх забирали. Ті, хто загинув на іншій території, "Беркут" не віддав. Наїхали автозаки і тітушки скинули цих людей туди. Докази знищили".

"Ми шукали зниклих по гарячих слідах. Торік було дуже багато чуток і неперевірених свідчень про різні місця в Києві, де буцімто виявляли десятки, чи сотні майданівців. Більшість їх виявилиь чутками, - каже Тарас Матвіїв із пошукової організації Майдану. - Тоді не було взаємодії з міліцією. Ми самі обстежили 25 локацій під Києвом. Починаючи з Маріїнки і закінчуючи лісами довкола Києва. Перевірили Биківнянські ліси, масив неподалік Русанівського мосту, масив уздовж Бориспільського шосе, південну частина Жукового мосту, берегову лінію річки Либідь. Залучали десятки людей, працювали в стилі МВС. Писали багато запитів і отримували одні відписки. У червні в морзі лікарні №5 один працівник сказав, що там є майданівець Олексій Холиця. Але коли ми подали запити в МВС і КМДА з цього приводу, то відповіді не отримали. Далі ми досліджували кладовище в Броварах під Києвом. Самооборона тоді ще діючого Майдану нам повідомила, що там знайшли невідомі захоронення. Коли ми туди приїхали, нас звідти просто виштовхали. Хоча ми були без зброї і балаклав, просто хотіли подивитися. Коментарів нам не надали".

"Перша заява про зникнення людини на Майдані до нас надійшла 30 листопада торік. Всього 121 заява прийнята, не розкрили лише вісім кримінальних проваджень. Про 55 безвісти зниклих нам не відомо, - каже працівник Департаменту карного розшуку МВС України Роман Крилевич. - Робота з пошуку триває. Рано чи пізно знайдемо всіх зниклих або виявимо вигадані анкетні дані, що теж може бути. Щодо кладовища в Броварах інформація не підтвердилась. Для знайдених і невпізнаних трупів виділяються окремі ділянки на кладовищах держави. Щодо моргу і крематорію надсилайте запит і ми з'ясуємо".

Зараз ви читаєте новину «Досі не знайшли 55 зниклих на Майдані людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути