понеділок, 18 лютого 2013 21:15

Донецькі лікарі врятували немовля, в якого інфекція "з'їла" шкіру

11-місячна Діана Гулай та її мати 24-річна Лідієя готуються на виписку з Донецького опікового центру, куди дитина потрапила з діагнозом менінгококцемія (форма менінгококової інфекції, що проявляється бактеріємією).

Протягом 7 днів дівчинка була в комі. Хвороба перетворила тіло дитини в суцільну рану. Коли дитина потрапила у реанімацію опікового центру Інституту невідкладної і відновної хірургії ім. В.К. Гусака (місто Донецька), її стан називали вкрай тяжким. Дівчинку доставили в Донецький опіковий центр без свідомості і з сепсисом (зараження крові).

Донецькі пластичні хірурги провели 5 операцій за 41 день. Їм вдалося не тільки подолати інфекцію, а й пересадити дитині нову шкіру. На сьогодні стан здоров'я дівчинки випереджає оптимістичні прогнози.

"Ця інфекція вражає шкіру, виникають некротичні зміни - і в цієї дитини було омертвіння шкіри, - розповів Еміль Фісталь, керівник Донецького опікового центру, завідувач кафедри комбустіології та пластичної хірургії. - Дівчинка була дуже "важкою" - у неї і суглоби колінні були вражені, і руки, і ноги, і тулуб, і навіть обличчя. Тільки площа глибоких пошкоджень була більше 40%, це важкі зміни і важкі страждання, при яких летальність дуже висока. Але ми такими проблемами давно займаємося. У нас в клініці 45% пацієнтів це не обпалені люди. Ми можемо допомогти їм, завдяки нашому досвіду і нашій клітинній лабораторії. От сьогодні тільки виписалася дитина з обширним невусом. Це пігментні плями, покриті волоссям - патологія, що спотворює, але ми і з цим справляємося. На жаль, в Україні навіть медики не всі знають, що можна допомагати пацієнтам з ось такими проблемами".

Щоб замінити втрачені шкірні покриви, знищені інфекцією, лікарі використовували пересаджену з непошкоджених ділянок аутокожу (власну), штучну шкіру та клітинні технології (фібробласти).

У лабораторії інституту вже багато років вирощують клітини шкіри, які пересаджують на пошкоджені покриви для успішного загоєння ран.

"Діаночці було 9 місяців, коли у неї з'явилася ця інфекція, вона розвивалася стрімко, - розповіла мама дитини Лідія. - Погуляли на вулиці, прийшли додому - температура, дали "нурофен", а на наступний день по обіді з'явилася перша плямочка на животі. Педіатр сказала, що нічого, напевно алергічна реакція. До вечора другого дня дитина посиніла і ми поїхали в обласну інфекційну лікарню. Вже на наступний день вона вся посиніла і втратила свідомість. Шансів на життя нам не давали взагалі. Ні в мене, ні у старшого сина (йому 4,5 рочки), ні у моїх батьків - ні в кого цієї інфекції немає, і звідки вона взялася у Діаночки ми не знаємо".

Зараз ви читаєте новину «Донецькі лікарі врятували немовля, в якого інфекція "з'їла" шкіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути