середа, 09 травня 2012 14:56

Донецькі школярі-"піонери" в очікуванні параду втрачали свідомість
20

Фото: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА

На святкування 9 травня біля меморіального комплексу "Твоїм визволителям, Донбас" зібралися близько 4 тисяч ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Їх у Донецьку вітали разом із місцевими чиновниками школярі у червоних краватках і піонерських пілотках, радянські офіцери, козаки, чорнобильці, активісти ПР і КПУ.

Двом 90-річним ветеранам знадобилася невідкладна лікарська допомога. Але більш слабкими, за словами медиків, виявилися школярі.

"Із восьми осіб, які звернулися за допомогою до нашої бригади, семеро були дітьми. Діти втрачали свідомість через спеку", - розповів Gazeta.ua лікар однієї з трьох карет "швидкої допомоги", що чергували біля пам'ятника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові комуністи тричі розгорнули червоний прапор

Сьогодні в Донецьку температура повітря на сонці +30. Учні донецьких шкіл, яких у "добровільно-примусовому порядку" зібрали біля монумента о 7 ранку, були змушені стояти на сонці майже 5 годин.

Перед ветеранами промарширували близько 400 військовослужбовців, причому командувач військовим парадом був єдиним офіційним обличчям, із вуст якого звучала державна мова.

Після привітань, покладання квітів і параду, розгорнула роботу польова кухня.

"Найкращим у Донецьку на моїй пам'яті було святкування Дня Перемоги 4 роки тому, - поділився з кореспондентом Gazeta.ua 91-річний Петро Степанович Юрченко. - У цьому році тільки кашею з м'ясом пригощають, а тоді були накриті столи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі учнів зганяють на мітинг до 9 травня

Петро Степанович, як інвалід 2 групи, отримав до свята допомогу в розмірі 1920 гривень. Він розповів, що пройшов війну від Сталінграда до Берліна і має нагороджений годинник від маршала Рокосовського. Отримує пенсію 2800 гривень, якої, за словами Петра Юрченка, ледь вистачає на їжу та ліки.

Але найбільше ветеран турбується за майбутнє своєї дружини. Дружина Петра Юрченка на 29 років його молодша, він познайомився з нею на танцях 9 років тому. Разом ця пара займається бальними танцями, брала участь у шоу "Танцюють всі".

"Хвилююся, що буде з дружиною після моєї смерті, боюся - не проживе вона на свої 800 гривень пенсії. І житла у неї немає, прописана в гуртожитку. Хочу прописати Надійку до себе і не можу, онук не дозволяє. Я відписав свою квартиру йому, а тепер вважаю, що помилився", - поскаржився ветеран.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі школярі-"піонери" в очікуванні параду втрачали свідомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути