Ексклюзиви
вівторок, 19 листопада 2013 06:25

Донецьк став 13-м містом країни, де українській вчать безкоштовно
12

В понеділок в Донецьку стартував проект Олеся Донія "Навчи друга говорити українською". На безкоштовні курси державної мови вже записалися 36 жителів міста.

- Минулого року наші курси працювали точково в декількох містах, в нинішньому році ми вирішили зробити проект загальнонаціональним і почали утілювати це через соцмережи. Найближчим часом з'являться курси ще в 3 містах. Донецький координатор Юрій Гулей сам нас знайшов, - розповіла координатор та один з організаторів Анастасія Розлуцька.

Проект повністю волонтерський. Олесь Доній наполягає, що одна з основ ідеї - толерантність, а головна мета - розширити коло людей, які щодня спілкуються українською. Організатори обіцяють в невимушеній та доброзичливій атмосфері розбивати мовні бар'єри і створювати нове середовище.

- Ми повинні більше поважати одне одного. Якщо з людини знущатися - говорити, що у когось неправильна вимова або наголос, ця людина може і не наважитися говорити українською, - каже Олесь Доній.

Народний депутат говорить, що народився в російськомовній сім'ї, вчився на російській та виріс в оточенні, де українською мовою не користувалися. Тому йому простіше зрозуміти складнощі освоєння державної мови корінними донеччанами. Він запевнив, що в Донецьк заради безкоштовних курсів української приїдуть ВІП-лектори - письменники, діячі культури та музиканти з числа його однодумців.

- Звертається все більше людей, які хочуть мати такі курси у себе в місті - з Євпаторії, з Феодосії... Ми знайшли підтримку десь по третині регіонів. У депутата велика зарплата – тому можу собі дозволити підтримати 10 міст. А для більшого числа міст потрібно шукати партнерів. Оскільки проект аполітичний, в Житомирі та Кіровограді місцеві ради безкоштовно надали білборди для реклами, в деяких містах допомагає дрібний бізнес, пропозиції поступають, - повідомив Доній.

У Донецьку на мовні курси записалися самі різні люди, у тому числі - 28-річний африканський студент медик, який доки насилу говорить російською та знає лише одне українське слово "кохання". А так само 62-річна жінка, яка розповіла, що її утискували та навіть виганяли з роботи через те, що намагалася говорити на державній мові.

Місцевий координатор Юрій Гулей упевнений, що багато донеччан хочуть перейти на державну мову, але доки соромляться. Він вважає це психологічною проблемою.

Символічно, що перші збори майбутніх учнів і викладачів відбулися в музеї "Смолоскип". Він є єдиним в Україні громадським музеєм, чия експозиція присвячена українцям, які відстоювали право на рідну мову і спалили себе на знак протесту проти насильницької русифікації.

- Олекса Гірник 20 січня 1978 року спалив себе. 4 рази обійшов могилу Шевченка - сліди залишилися на снігу. Розкидав рукописні листівки. У них написав, що не може стояти поряд з нашим пророком та виконує його заповіт. Облився бензином і підпалив себе, навіть ще ударив ножем. А Василь Макух спалив себе 5 листопада 1968 року на Хрещатику. Обоє побудували хати, мали дітей та дружин, мали роботу, але не могли витримати протиріччя існування в тоталітарній країні - розуміючи, що Україна знищується і усі українці перетворюються просто на радянський народ, який не розуміє своєї етничності, своєї історії, - розповів Gazeta.ua директор музею Віктор Тупилко.

В музеї зібрані особисті речі патріотів і документи.

- КДБ постаралося приховати ці факти - є таємне повідомлення в ЦК КПРС, де говориться: "Ми докладаємо усіх зусиль, щоб ніхто не дізнався про це і для того, щоб ті хто дізнався думали, що це були душевно хворі алкоголіки". Але ніколи б я цим не займався, якби знайшов хоч одну плямочку в у біографії цих людей, - говорить Віктор Тупилко.

Зараз ви читаєте новину «Донецьк став 13-м містом країни, де українській вчать безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути