понеділок, 19 серпня 2013 12:20

"Долбаний Янукович" на Донбасі, та цукерки "Рошен" від фанів росіянам - найцікавіші акції тижня
15

Минулого тижня в Україні відбулося близько двох десятків протестів. Найоригінальніше українці протестували проти дій Росії, яка заблокувала українські товари на митниці. Так під посольством РФ активісти демонстративно спалили російські продукти, а баскетбольні фани закидали російських спортсменів цукерками "Рошен".

Тим часом у Києві продовжувалася боротьба із забудовниками та знищенням зелених насаджень. А на Донбасі виступали проти забруднення повітря, "долбаного Януковича и его сына", та на захист земляка, якого Росія обвинуватила у бракон'єрстві в результаті події, що сталася на азовському морі 17 липня.

Водночас у Харкові правоохоронців активно вчать, як же такі акції протесту "правильно" розганяти. Так в Інтернеті з'явилися фото того, як на стадіоні ХТЗ в Харкові проходять міліцейські навчання, максимально наближені до бойових. На полі проходило тренування з використанням спецзасобів, спецтехніки, спеціально навчених собак.

 

Про це та інше, читайте далі у підбірці Gazeta.ua:

12 серпня, Київ

Під будівлею Генеральної прокуратури України кілька десятків людей вимагали розслідування фальсифікації на 223 виборчому окрузі під час парламентських виборів у 2012 році. Акцію організувала ВО "Свобода". Кандидат у народні депутати "свободівець" Юрій Левченко наголосив, що акція приурочена до того, що справу про фальсифікацію прокуратура розглядає вже 9 місяців, однак жодного результату ще досі немає.

Мітингувальники протягом півгодини скандували: "Прокуратура, дій по закону", "Фальсифікаторів на нари", Пилипишина під варту", "Пшонка, пам'ятай, Янукович не вічний".

 

12 серпня, Київ

Громадські активісти провели лежачу акцію перед входом до прокуратури Дніпровського району Києва. Вони протестували проти будівництва у зеленій зоні на Березняках. Згодом до акції приєдналися представники партії УДАР з партійною символікою. На вулиці Серафимовича забудовники вже встановили двометровий бетонний паркан. Громадські активісти чергували там цілодобово. У сквері встановили 5 наметів.

Директор компанії-забудовника стверджує, що насправді жодного скверу на Серафимовича немає. А на місці, де планується будівництво, збудують одноповерховий супермаркет з передбаченою проектом зеленою зоною.

 

13 серпня, Київ

Жителі столичного мікрорайону Березняки, які виступають проти знищення скверу на вул. Серафимовича, 6а, перекрили дорогу на знак протесту проти забудови. Загалом на скандальному будівництві зібралося близько сотні людей. Після пікету, між ними та охоронцями виникла штовханина, активісти штурмом зламали огорожу до зеленої зони. Там, де огорожі не вистачило, двоє активістів - чоловік і жінка - лягли на проїжджу частину.

"Під'їзд до скверу, через який може рухатися спецтехніка забудовника, люди перегородили живим ланцюгом. Активісти почали витягати з-під бетонного паркану, яким обнесена територія, колючий дріт. Кільком жінкам порізало ноги, вони перев'язують рани", - розповіли свідки подій.

Раніше, вранці того ж дня, молоді люди спортивної статури, завезених забудовником ТОВ "Тельбін ІВА", знищили наметовий протестний табір, який знаходився у сквері. Сквер захопили представники забудовника. Близько 100 людей в чорному, які представилися охоронцями і ховали обличчя від камер, перекрили всі входи до скверу, оточеного бетонним парканом. Територію також огородили колючим дротом.

Поблизу місця події також були присутні близько півсотні працівників міліції, але вони не втручалися. Під вечір біля входу зібралося вже до тисячі місцевих мешканців. Більшість - пенсіонери, матері з дітьми. Після мітингу, вони спалили  інформаційний щит, який повідомляє про будівництво.

 

13 серпня, Київ

Будівельники перекрили рух на залізничному мості над Видубицьким автовокзалом у Києві - таким чином вимагали зарплатню, яку їм заборгувала фірма-підрядник. Кілька десятків пікетувальників розташувалися на рейках, заступивши проїзд тепловозу. Після кількахвилинного очікування, той був змушений поїхати назад.

Споруду здали і урочисто відкрили ще за тиждень до цього, але працівникам не платили грошей за роботу майже рік. Кожному заборгували від 20 до 30 тисяч гривень. Будівельники заявили - якщо реакції на їхню акцію не буде, продовжать її.

Водночас, заступник начальника Південно-західної залізниці Олександр Погребний заявив, що підприємство не причетне до невиплати зарплати мосто-будівельникам.

 

13 серпня, Житомирська область

Молодий хлопець Іван Фурлет прикував себе до батареї Управління Державної міграційної служби в Житомирській області з вимогою видати йому закордонний паспорт.

"Фурлет та інші демальянсівці знаходяться в кабінеті в.о. начальника обласного ДМС. Іван прикував себе ланцюгом до батареї. Чиновник продовжує працювати, роблячи вигляд, що нічого не відбувається. Молодику не видають його закордонний паспорт, попри те, що він виграв два суди з цього приводу", - розповіли в організації "Демократичний альянс".

За словами активістів, в. о. начальника ДМС Анатолій Федорчук стверджує, що не розуміє рішення суду і просить надати його мотиваційну частину. "Як і в суді, чиновники не можуть пояснити походження загадкових додаткових платежів за виготовлення закордонного паспорту і аргументувати, чому це коштує більше 170 гривень", - зазначили в "Демальянсі".Фурлет викликав міліцію з вимогою припинити правопорушення, однак правоохоронці обмежились складанням заяви про злочин та зйомками присутніх на відео.

 

14 серпня, Львів

Декілька десятків журналістів газети "Експрес" пікетували будівлю регіонального управління Міністерства доходів. Мітингувальники вишикувались у шеренгу, поклавши руки на плечі один одному. Перед собою вони поклали великий банер розміром 3х6 метра із перекресленим зображенням міністра Міністерства доходів та зборів Олександра Клименка. На банері було два надписи: "Податківці порушують закон. Стоп чупакабрам!".

Раніше, керівництво видання "Експрес" заявило, що з 12 серпня повноцінна робота шести підприємств, що забезпечують підготовку, випуск та розповсюдження газети заблокована. У заяві зазначалось, що починаючи з 16:30 12 серпня усі підприємства одночасно позбавлені можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, що адмініструється центральним апаратом Міністерства доходів та зборів України.

Журналісти вимагали від Міністерства доходів припинити тиск на видання та поновити роботу підприємств, які забезпечують діяльність газети "Експрес".

 

15 серпня, Шостка

Підприємці Шостки влаштували бунт під дверима податкової служби. Кілька сотень людей вимагали пояснень за безпідставні штрафи й перевірки. Ті, у кого податкова забрала ще й робочі місця – наполягали звільнити головного податківця міста. Також мітингувальник обвинуватили головного податківця у хабарництві. Вони переконані, що податківці безпідставно чіпляються до них, перешкоджають розвитку підприємств й забирають робочі місця. За таких умов підприємці Шостки відмовляються працювати. Кажуть, поїдуть в інші регіони – покращуватимуть інвестиційну привабливість там. А дехто – вже поїхав.

Люди близько години мітингували під податковою. Тримали плакати: "Налоговый беспредел — смерть украинской экономики!", "Налоговая, не забирай наш хлеб", "Нет налоговому беспределу", "Налоговоя — убийца предприятия!".

 

15 серпня, Київ

Місцеві жителі та активісти ВО "Свобода" намагалися зупинити роботи з вирубки дерев на Шулявській, 32, поруч з Київським зоопарком. Кілька десятків людей заблокували ворота будмайданчика і намагалися умовити робочих зупинитися, посилаючись на Закон України "Про мораторій на вирубку зелених насаджень у Києві". Але робітники продовжили пиляти дерева. Працівник Київзеленбуду повідомив протестувальникам, що роботи з вирубки дерев проводить їх комунальне підприємство. Для того, щоб звільнити майданчик під будівництво офісного центру з паркінгом.

Забудовник, як повідомив співробітник Київзеленбуду, - "Укрпромпроект". Підприємство отримало цю землю за рішенням Київради ще у 2003 році в короткострокову оренду на три роки. Але будівництву протистояли місцеві жителі. У 2005 році на ділянці йшли бійки за гаражі - "Укрпромпроект" намагався їх демонтувати.

В результаті було спиляно практично всі дерева. Місцеві жителі припинили спроби протистояти роботам. Водночас "свободівці" вирішили писати заяву в міліцію за фактом порушення закону про мораторій.

 

15 серпня, Львів

Жителям вулиці Варшавській, 136, автомобілями перекрили в'їзд на територію "Львівобленерго" і закрили ворота підприємства. Акцію провели у зв'язку з тим, що з 2010 року щомісяця на кілька днів їм відключають електроенергію. Люди запевняють, у них боргів немає. Просто забудовник не здав будинок в експлуатацію, хоча люди там живуть не один рік. Тому "Львівобленерго" налічує жителям рахунки за світло з промислового тарифом - по 1,02 гривні за кіловат, а це втричі більше, ніж вони повинні платити.

Щоб підприємство могло розпочати роботу, на місце викликали міліцію. На протестувальників склали протоколи. Жителі пообіцяли, якщо їм і далі вимикатисуть світло, то вони перекриють рух на проспекті Чорновола.

15 серпня, Донецька область

Близько сотні жителів села Безіменне вийшли на мітинг, аби підтримати свого односельця Олександра Федоровича, якого російська сторона звинувачує в браконьєрстві, і домогтися його повернення додому. Люди кажуть - єдиного співвітчизника, вцілілого в результаті зіткнення українського човна і російського прикордонного катера, утримують на території сусідньої держави незаконно. Селяни вимагають від чиновників з обох боків кордону справедливого вирішення проблеми.

Жителі села Безіменне переконані - вину їхніх загиблих односельців ніхто навіть не намагався довести. Мати одного із загиблих 17 липня стверджувала - бачила, як син з друзями вийшов у море кататися, а не на промисел. Рибалили вони, каже, восени, отримували для цього дозвіл, адже вудити рибу в літній період - заборонено.

Нагадаємо,17 липня в Азовському морі човен з п'ятьма жителями села Безіменне зіткнулася з катером російської прикордонної служби. Четверо його пасажирів загинули, вижив тільки Федорович. І українська, і російська сторони обіцяли всебічне розслідування справи. Однак, селяни кажуть - зараз у справедливість не вірять. І підозрюють - росіяни звинувачують у браконьєрстві єдиного живого свідка трагедії, щоб виправдати незаконні дії своїх прикордонників. Зараз Федоровича тримають під домашнім арештом в Єйську.

16 серпня, Київ

Під посольством Російської Федерації у Києві пройшла акція проти призупинення ввезення українських товарів до Росії. На захід зібралися зо два десятки людей. Організатором виступив громадський рух "Наступ". Як пояснили організатори, головною метою акції є заклик до українців місяць бойкотувати російські товари. Крім того вони закликали владу та опозиційні сили належно відреагувати на дії Росії.

Активісти влаштували перед посольством невеликий перформанс. Вони принесли з собою дерев'яний стіл та розклали на ньому товари російських виробників, які продаються в Україні: дві пляшки пива, мінеральну воду, консерви, шоколад та пакети мобільного оператора МТС. Після цього всі ці товари облили запалювальною рідиною, та підпалили.

"Це поки перша попереджувальна акція. Ми хочемо, щоби Росія зрозуміла, що українці вміють захищати свої інтереси", - підкреслив один із організаторів Руслан Секела. Він також додав, що ситуація з українськими товарами є сценарієм Росії, щодо втягування України до Митного союзу.

 

16 серпня, Київ

П'ятеро активістів громадської організації "Воля" прорвалися до сесійної зали Київради. Таким чином вони намагалися перешкодити проведенню позачергової сесії 19 серпня. За їхніми словами, вона є незаконною, оскільки повноваження Київради завершилися 2 червня.

"До будівлі ми пройшли за паспортами через громадську приймальню. Піднялись на четвертий поверх ліфтом, а там якраз працівники мерії міняли замки в дверях та замінювали скло в них фанерою. Так готуються до найближчої сесії. Зараз нас чемно просять вийти. Але ми так само чемно відповідаємо, що не вийдемо. Їжі та води із собою не брали, щоб не привертати багато уваги", - розповів один із активістів Єгор Соболєв. Разом із Соболєвим пройшли Ігор Луценко, Олександр Марченко, Олексій Герман.

Водночас журналістка Тетяна Чорновол залізла на четвертий поверх будівлі по пожежній драбині та просиділа там кілька годин. В результаті, міліція затримала чотирьох активістів, а пізніше також зняла і Чорновол.

За кілька годин Шевченківський райсуд засудив активістів Ігора Луценка та Єгора Соболєва до 5 діб арешту за злісну непокору міліції. За даними міліції, загалом на 4-х активістів було складено адмінпротоколи за статтею 185 КУпАП – "Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції", а на Чорновол – протокол за статтею 173 КУпАП – "Дрібне хуліганство".

 

17 серпня, Донецька область

У Макіївці відбулася акція протесту проти роботи заводу "Енергокапітал" в Радянському районі міста. Однак в результаті, вона перейшла в зіткнення між жителями району та співробітниками служби охорони заводу.

З ранку в селищі Ханженкові проходив екологічний мітинг, учасники якого вимагали закриття металургійного виробництва, відкритого ТОВ "Енергокапітал" в декількох сотнях метрів від житлових кварталів. Промовці стверджували, що через завод у Ханженкові стало неможливо дихати, а викиди виробництва істотно позначаються на здоров'ї жителів. Мітингувальники вирішили піти на завод і висловити своє невдоволення адміністрації. Колона демонстрантів підійшла до прохідної підприємства, де дорогу їй перегородили автомобілями та трактором. Після цього макіївчани обійшли завод з іншого боку, але були зупинені охоронцями заводу та співробітниками позавідомчої охорони. Зав'язалася бійка. Однак під натиском протестувальників охоронці припинили опір. До місця сутички також під'їхали працівники міліції, які зажадали припинити бійку.

 

У підсумку прибулому директору заводу вдалося домовитися з лідерами мітингувальників про переговори, після чого кілька журналістів і представників протестувальників пройшли в будівлю адміністрації ТОВ "Енергокапітал", де їм показали частину дозвільних документів, на підставі яких працювало металургійне виробництво. За запевненням керівництва заводу, їх виробництво є абсолютно законним, а показники викидів жодною мірою не перевищують гранично-допустимі концентрації.

Тим часом під час мітингу під заводом виступали активісти та всі бажаючі. Так,  фурор справила одна жінка.

"Хочу сказати за нашого Януковича долбаного. Прости Господи, что я так говорю", - почала вона.

Її слова підтримали оплесками та вигуками: "Правильно, молодець".

"Тому що мы, Донбас, который його выбрал - роботники. А он своего сына просовует, который в 27 лет миллионером стал, - продовжила вона. - Заводи купує, все. Та їм пофігу, що мы сдесь давимся, дышим, они себе карманы набивают. Тем более, что он уже последний год, или сколько там ему осталось. Им с сыночком плевать на наши проблемы".

 

18 серпня, Київ

Українські фани провели під час матчу Євробаскету з Росією флешмоб проти торговельної війни. Так вболівальники під час перерви закидали російських спортсменів цукерками. Після

цього декілька хлопців вибігли в центр залу у шапках-будьоновках і з голими торсами лягли на підлогу. На грудях у них були написані літері, що в результаті склали слово "Митниця". За кілька секунд хлопці пішли із майданчика, із зали їх вивели охоронці, які потім позбирали цукерки. Водночас фани також розтягнули банер - "ROSHEN краще горілки".

"Після акції міліція затримала трьох осіб", - написав журналіст Костянтин Галушко на своїй сторінці Facebook.

 

 

18 серпня, Київ

Біля входу в Києво-Печерську Лавру відбулась акція на підтримку трьох учасниць російської панк-групи Pussy Riot, яких рік тому засудили до тюремного ув'язнення за виконання пісні "Богородице, Путіна прожени" в Храмі Христа Спасителя в Москві. Близько 25 людей прийшли з плакатами "Свободу Pussy Riot", "Церкві й державі жити окремо, а померти разом", "Захистимо дітей від церковної моралі". "Вирок Pussy Riot ознаменував перемогу клерикальної юстиції в Росії, - вважають організатори акції. - В звинувачувальному вироку дівчатам судді посилались на постанови середньовічного Трульського собору. А зараз такі речі стають можливими й в Україні".

Учасники акції проспівали пісню "Богородице, Путіна прожени". Перехожі зупинялися біля них, викрикуючи "Срам! Козаків на вас нема! Куди дивиться міліція!" Представники міліції на акції були присутні і спостерігали за нею. "Я вважаю, що так не можна робити, тут святе місце з особливою енергетикою. Треба було б в іншому місці", - сказала 29-річна Юлія.

 

Зараз ви читаєте новину «"Долбаний Янукович" на Донбасі, та цукерки "Рошен" від фанів росіянам - найцікавіші акції тижня ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути