середа, 11 серпня 2021 10:11

Спецтема: 30 років Незалежності

До Дня незалежності покажуть політичний трилер, як українці зруйнували імперію зла

24 серпня цього року Україна відзначає 30-ту річницю незалежності. Подія оповита міфами та інтерпретаціями, часто далекими від реальних подій, які відбувалися напередодні проголошення незалежності. Документальний серіал суспільного телеканалу UA: ПЕРШИЙ "Колапс: як українці зруйнували імперію зла" відкриє подробиці, які були засекречені впродовж десятиліть. Режисер проєкту — Сергій Лисенко, сценарист — Олександр Зінченко.

Автор ідеї та один із продюсерів серіалу Ярослав Лодигін розповів, чому цей проєкт важливо побачити кожному українцеві, у чому його унікальність та чому тема досі актуальна для документалістів.

Автор: UA: ПЕРШИЙ
  До 30-ї річниці незалежності України суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ зняв документальний серіал «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»
До 30-ї річниці незалежності України суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ зняв документальний серіал «Колапс: як українці зруйнували імперію зла»
Іноді глядачі сприймають документалістику як історичну хроніку, яка просто озвучує певні факти. Що в серіалі "Колапс: як українці зруйнували імперію зла" змушує глядача змінити свій погляд?

Звичайний перелік історичних подій — це ще не документальний фільм чи серіал, як у нашому випадку.

Серіал "Колапс: як українці зруйнували імперію зла" складається з семи серій. Менш за все він схожий на українські телевізійні документальні фільми про історію. Я б назвав його великим політичним трилером. Будь-який серіал — як документальний, так і художній, мусить нести в собі драматургію. В цьому плані "Колапс" — дуже напружена історія. Вона стосується грандіозної історичної події, яка в свою чергу складається з низки менш значущих. В серіалі ми досліджуємо причини ситуації, що нас оточує зараз.

Не схожий на документальні фільми про історію. Я б назвав його великим політичним трилером

Для Суспільного вихід "Колапсу" є важливою подією. Це наш high-end (найвищого класу) серіал. Він знятий якісно, крутою командою кінематографістів, на найкращу доступну в Україні техніку. Серіал точно не загубиться на VoD-платформах (Video on Demand — система індивідуального доставлення абонентові телевізійних програм і фільмів з мультимедіасервера). І коли справа дійде до релізу міжнародної версії, на цих платформах він виглядатиме конкурентоспроможним. Це високоякісний серіал з довжелезною історією підготовки. На телебаченні ми не часто можемо собі таке дозволити, коли мова йде про документалістику.

Для вас як автора ідеї що було найважливіше показати глядачам?

Для мене в цій історії багато що стало справжнім відкриттям. Особливо, коли я познайомився з нею настільки глибоко, як наша творча команда. Виникало єдине запитання — чому я не знав про це раніше? Як я до цього взагалі жив?

Я був дуже здивований розвінчанню міфу, який жив і в моїй голові, що всі дуже хотіли розвалити СРСР, в тому числі американці. Насправді — ні. Ніхто не ставив собі таких завдань. І американці до останнього працювали над тим, щоб цього не сталося. Яскравий приклад — промова президента США Джорджа Буша-старшого у Верховній Раді України. Так званий Сhicken Kyiv speech.

Ніхто не ставив собі завдання розвалити Радянський Союз. Американці до останнього працювали над тим, щоб цього не сталося

Важливим для мене стало усвідомлення, що ті ж таки комуністи були змушені стати співпричетними до рішення про проголошення незалежності. З одного боку, їхнє голосування ситуативно допомогло. З другого — через затримку з декомунізацією влада партійної номенклатури продовжилася. Вони зробили все, щоб не втратити влади й доступу до ресурсів країни. Наслідки цього відчуваються й досі. І проблема сьогодні так і не вирішена до кінця. Тяглість номенклатурної "еліти" не перервалася. Просто вони сьогодні не називають себе комуністами, але суті це не змінює.

Щодо унікальності серіалу. Крім того, що були отримані унікальні матеріали, деякі дійові особи навіть змогли розповісти нові деталі?

Насправді не всі. Особливо з тих, хто живе в Москв. Не всі захотіли в принципі спілкуватися. Дехто прямо писав, що вже не впевнений, за що в Росії можуть посадити. Чимало людей просто відмовили, хоча з ними велися довгі й виснажливі переговори.

Бояться сказати щось зайве?

Для Росії ця історія дуже болісна. Тим більше на фоні реставрації проторадянського авторитаризму. Для них СРСР — річ доволі сакральна. Для Путіна зникнення СРСР є найбільшою геополітичною катастрофою.

Автор: UA: ПЕРШИЙ
  Перший президент України Леонід Кравчук став одним із спікерів документального серіалу "Колапс: як українці зруйнували імперію зла»
Перший президент України Леонід Кравчук став одним із спікерів документального серіалу "Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

Як виникла ідея серіалу?

Коли 2019 року я прийшов працювати на Суспільне, то вже знав, що в компанії працює історик Олександр Зінченко. Він має компетенції у виробництві медіапродукту в тому числі. Ми з ним обговорювали, які історичні проєкти можна було б запустити.

Для Путіна зникнення СРСР є найбільшою геополітичною катастрофою

Без знання історії суспільство перебуває в небезпеці. Ми говорили про це з Олександром Зінченком. Паралельно я дочитував книгу Сергія Плохія "Остання імперія" і в мені зрезонувала й ця книга і те, що розповідав мені Сашко. Я подумав, що варто сконцентрувати зусилля на такому проєкті. Він дуже важливий в контексті 30-ї річниці незалежності України.

На той час саме закрився проєкт "Розсекречена історія", над яким працював Зінченко. А "Колапс" став можливістю для повноцінної реалізації знань та експертного рівня Сашка у цій масштабній роботі. Тому ми дали йому можливість на 9 місяців повністю зануритися в розробку проєкту. Це справжня розкіш, яку складно дозволити собі на телебаченні, особливо штатним працівникам. Олександр Зінченко прочитав усе, що тільки було написано на цю тему в світі.

Для мене було великим здивуванням, що ця тема не розкрита повною мірою у світовій документалістиці. Певні публіцистичні розвідки були, проте всі вони доволі однобокі. І ніде я не знайшов проєктів, які б інтегрували роль України у глобальний історичний контекст — зокрема, розпаду СРСР. Тому я просив Зінченка як автора сценарію дотримуватися глобального наративу в цьому серіалі — у роботі з матеріалами, зі спікерами, — бо ми хочемо розповісти цю історію не тільки українцям до Дня Незалежності, а й усьому світові. Щоб "Колапс" був зрозумілий і таксистові з Марселя, й студентці з Токіо.

Для деяких громадян України думка про розпад СРСР не є позитивною. Якщо вони подивляться "Колапс", чи стане він для них шоком, приводом задуматися чи навіть докорінно змінити думку?

На це ми можемо тільки сподіватися. Така доля будь-якого твору: ти щось у нього вкладаєш і сподіваєшся, що воно спрацює. Нам вдалося уникнути прямих оцінок і сконцентруватися на тому, щоб точно розповісти правдиву, науково підтверджену історію. В такому візуалізованому викладенні ця історія вражає і захоплює.

Можливо, людям, які ще застали життя в СРСР, буде просто цікаво побачити величезну кількість архівних знахідок того часу, подивитися з сьогодення в минуле. Воно значно відрізняється від фантазій щодо теперішнього.

Одна з серій розповість про соціально-економічні умови останніх років цієї імперії зла. На архівних кадрах того часу похмурі, погано одягнені люди ходять уздовж поганих доріг. Це корисно подивитися всім. Це той випадок, коли правда без прикрас набагато ефективніша, ніж винахідливі художні спроби когось у чомусь переконати.

На архівних кадрах того часу похмурі, погано одягнені люди ходять уздовж поганих доріг. Це корисно побачити всім

Які прийоми використовуєте для утримання уваги аудиторії? Це складне завдання при сучасних глядацьких запитах.

Виграємо за рахунок динамічного монтажу і музики. Музика буде унікальна, написана спеціально для серіалу. Ще — за рахунок прекрасної операторської роботи. Над "Колапсом" працює Сергій Михальчук — найкращий кінооператор в Україні, на мою думку. В його активі приз на "Берлінале" і кінофестивалю в Сан-Себастьяні за операторську роботу.

Виграємо завдяки справді унікальним матеріалам, яких до нас ніхто не показував. Деякі з них взагалі вважалися втраченими. Наприклад, ми знайшли повне відео засідання Верховної Ради, на якому власне було оприлюднено Акт проголошення незалежності України.

Автор: Анастасія Мантач
  Фрагменти розмови із письменницею Оксаною Забужко увійшли до документального серіалу "Колапс: як українці зруйнували імперію зла»
Фрагменти розмови із письменницею Оксаною Забужко увійшли до документального серіалу "Колапс: як українці зруйнували імперію зла»

Чи є плани на просування серіалу за кордоном?

Дуже б хотілося, щоб цей серіал став орієнтиром не тільки для наших документалістів. Ми відпрацюємо на ньому весь ланцюг сучасної дистрибуції контенту. Не хотілося б просто створити серіал, показати на загальнонаціональних каналах UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та в регіонах і забути про нього. Я хочу, щоб серіал прожив сучасне доросле життя у дистрибуції.

По-перше, ми прагнемо, щоб "Колапс" з'явився на VoD-платформах і люди мали можливість подивитися його в хорошій якості. Хочемо взятися за випуск міжнародної версії з міжнародними партнерами. Я хочу знайти шлях для дистрибуції цього серіалу за кордоном — в англомовні країни та Західну Європу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На яких підставах Україна проголосила Незалежність - добірка документів

Важливо зосередитися на призначенні цього проєкту. З його допомогою ми хочемо змінити наратив сприйняття розпаду СРСР як інспірованого американцями чи якимось міфічним "Планом Даллеса"… Треба зруйнувати ці міфи, як і міф про випадковість здобуття Україною незалежності. Це дуже деструктивний міф — що незалежність впала нам в руки сама. Це кіно варто показати за кордоном, щоб там це теж розуміли. Адже наявні пропагандистські міфи дуже вкорінені й там.

Звісно, і в Україні цей серіал має подивитися якнайбільше людей. Гадаю, він заслуговує на те, щоб його показували й у школах.

Президент Володимир Зеленський презентував план святкування 30-річчя незалежності України. Святкові заходи триватимуть з 22 до 24 серпня. У ці три дні по всій країні відбудеться понад 150 подій.

Зараз ви читаєте новину «До Дня незалежності покажуть політичний трилер, як українці зруйнували імперію зла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути