понеділок, 29 жовтня 2007 13:06

Діячі російської культури незадоволені, що Міхалков і Церетелі виступають від імені "всієї художньої спільноти Росії"

Все більше діячів культури висловлюють свою незгоду з текстом листа Володимиру Путіну чотирьох осіб, зокрема Зураба Церетелі і Микити Міхалкова. Від імені "всієї художньої спільноти" ці люди закликали чинного президента Росії не залишати свого поста в 2008 році, як того вимагає Конституція. Лист президента Російської академії мистецтв Церетелі, режисера Міхалкова, а також віце-президента Російської академії мистецтв Салахова і ректора Санкт-Петербурзького держінституту живопису, скульптури і архітектури Чаркіна було опубліковано 16 жовтня в "Російській газеті". Про скандал написали також інші газети.

У редакцію NEWSru.com надійшла відповідь на "лист Путіну" від члена Московського Союзу художників мистецтвознавця Олени Муріної, члена Московського Союзу художників лауреата Державної премії, лауреата Президентської премії академіка РАН Дмитра Сараб"янова і члена Московського Союзу художників лауреата Державної премії скульптора Дмитра Шаховського.

Ознайомившись із листом президентові Російської Федерації Володимиру Путіну, підписаним Церетелі, Салаховим, Чаркіним, Міхалковим, ми визнали своїм обов"язком висловити подив із приводу зміста цього листа.

Перш за все, нам не зрозуміло на якій підставі четверо людей дозволяють собі виступати від імені "всієї художньої спільноти Росії", ніяк не обґрунтувавши своїх домагань. Подібні виступи у пресі не роблять честі керівництву Російської академії мистецтв і Російському фондові культури і нагадують нам знайомі по минулих часах кампанії з організації всенародної любові до лідерів країни.

Викликає також здивування, що автори листа закликають президента країни – ґаранта Конституції до прямого порушення Основного закону держави, хоча Володимир Путін неодноразово заявляв про неможливість такого порушення.

Ми закликаємо президента залишатися вірним своїм принципам.

Нагадаємо, що в "листі Путіну" за підписами Міхалкова, Церетелі, Салахова і Чаркіна йшлося про те, що, закликаючи Путіна залишитися, вони висловлюють "думку всієї художньої спільноти Росії, більше 65000 художників, живописців, скульпторів, графіків, майстрів декоративно-прикладного, театрально-декораційного, народного мистецтва".

Пізніше на це звернення надійшла відповідь від інших діячів культури, незгодних з тим, що чотири особи виступають за всіх. Як наголошується у відповідній заяві, "тим, хто підписав це звернення, ніхто не надавав права представляти все співтовариство діячів культури. Те, що вони собі це дозволили, факт обурливий, та й просто непристойний. Таке звернення кидає тінь не тільки на тих, хто його підписав, але і на Вас, як президента".

Серед тих, що підписалися, - актори Олег Басилашвілі та Сергій Юрський, художник Юрій Аввакумов, драматург Олександр Гельман. Збір підписів продовжується.

Паралельно з власним відкритим листом у "Новій газеті" виступив ще один відомий петербурзький актор - Олексій Дєвотченко. Своє звернення він назвав "Стомлені підлесливістю, або Четверо уклінних чоловіків".

"Чи не соромно за лексичні звороти, запозичені з радянських газет тридцятих років минулого століття? І за яким правом ви вирішили, що можете брати на себе відповідальність говорити від імені усіх представників творчих професій Росії? Невже ви не розумієте, що це - вірна ознака боязкості, слабкості і бажання підстрахуватися і перестрахуватися: звертатися до Барина не від свого власного імені, а від імені якоїсь абстрактної "всієї художньої спільноти Росії", - звертається до підписантів актор.

Олексій Дєвотченко по черзі спростовує тези з "листа чотирьох" і говорить про знищення всіх демократичних інститутів у країні, розгромі малого бізнесу і приватного підприємництва, введенні цензури в ЗМІ, переслідуванні інакомислення, відродження каральної психіатрії і биття громадян, що насмілюються відкрито виступати проти. У кінці Дєвотченко приписує: "від імені свого і лише", хоча в тексті стверджує, що схожої з ним точки зору дотримується безліч його знайомих із творчого середовища.

Відзначимо також, що кампанія відповідних послань зростає і в рунеті. А відомий блогер письменник Леонід Каганов навіть заримував свій заклик (містить ненормативну лексику).

 

Зараз ви читаєте новину «Діячі російської культури незадоволені, що Міхалков і Церетелі виступають від імені "всієї художньої спільноти Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути