Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 13:46

Деякі мікроби ховаються від зовнішнього світу в бульбашках вулканічних газів

Деякі мікроби, виявилося, як і люди, не проти сховатися від мирської суєти. Хуакім Рейтер з університету міста Геттінгена (Німеччина) разом зі своїми колегами зумів знайти доказ тому, що мікроби можуть вижити усередині бульбашок, які залишили розпечені гази усередині вулканічних порід.

Вчені досліджували лаву, вивержену з мантії земної кори приблизно 390 мільйонів років тому. У її закупорених порах вони виявили скривлені нитковидні скам"янілості, які, судячи з форми й хімічного складу, є не що інше, як рештки мікроорганізмів.

Осадова порода на стінках бульбашок, що передує решткам мікроорганізмів, свідчить про те, що колонізація ними пор вулканічного мінералу відбулася приблизно через тисячоліття після того, як лава застигла. Як видно, організми проникнули в бульбашки через мікротріщини в скельних породах, що утворилися в результаті різкого охолодження мінералу. Живильну енергію же вони одержували за рахунок відновлених іонів заліза, які у надлишку зустрічаються в лаві.

Такі колонії теоретично могли б існувати в замкнутому просторі протягом мільярдів років. Сам Рейтер підкреслює, що схожі рештки мікроорганізмів були виявлені в силікатних вулканічних породах, що мають вік в 3,5 мільярди років. У наші дні подібні мікроби можуть бути виявлені в надлишку під осадовими відкладеннями на дні світового океану, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Деякі мікроби ховаються від зовнішнього світу в бульбашках вулканічних газів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути