понеділок, 25 серпня 2008 11:54

Держдума просить Медведєва визнати Абхазію і Південну Осетію

Держдума просить Медведєва визнати Абхазію і Південну Осетію

Питання про можливість відновлення цілісності Грузії політичним шляхом втратило будь-яку перспективу після військових дій.

Про це йдеться в проекті заяви Держдуми, яку парламентарі мають намір розглянути сьогодні, 25 серпня.

Держдума має намір звернутися до президента РФ з проханням розглянути питання про визнання Південної Осетії і Абхазії як самостійних, суверенних і незалежних держав, а також питання про швидке проведення переговорів з керівництвом цих республік для створення правової основи міждержавних відносин, яка забезпечувала б регулювання всіх аспектів співпраці і взаємодопомоги, включаючи питання безпеки, наголошується в проекті документа.

У ньому йдеться, що "звернення народів Абхазії і Південної Осетії, передані 20, 21 і 22 серпня 2008 року, про визнання їх республік як самостійних, суверенних і незалежних держав депутати Держдуми вважають юридично обґрунтованими і морально виправданими".

На думку парламентарів, "таке визнання створить підстави для забезпечення гарантій безпеки і захисту їх народів від зовнішніх загроз, зміцнення міжнародного миру і регіональної стабільності відповідно до цілей і принципів Статуту ООН і покладе початок процесу міжнародного визнання південноосетинської і абхазької держав".

Нагадаємо, Грузія розпочала 8 серпня бойові дії в Південній Осетії і обстріляла столицю невизнаної республіки місто Цхінвалі. Жертвами збройного конфлікту, за даними властей Південної Осетії, стали 2100 осіб.

За даними Грузії, у військовому конфлікті їхні втрати становили 215 осіб. Поранені 1 469 громадян, а 70 вважаються безвісти зниклими.

Росія для захисту жителів Південної Осетії, більшість з яких є російськими громадянами, ввела в регіон близько 10 тисяч військовослужбовців і сотні одиниць військової техніки. У збройному конфлікті Росія втратила 74 людини, поранених - 171 осіба, зниклих безвісти - 19 людей.

12 серпня Росія заявила про завершення операції в Грузії, а 22 серпня оголосила, що закінчила відведення військ на позиції, визначені рішенням Змішаної контрольної комісії з врегулювання грузино-осетинського конфлікту від 1999 року, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «Держдума просить Медведєва визнати Абхазію і Південну Осетію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути