Ексклюзиви
понеділок, 17 липня 2023 14:26

Спецтема: Війна Росії проти України

"Держава-терорист відповість повною мірою": Зеленський зробив заяву на роковини трагедії МН17

"Держава-терорист відповість повною мірою": Зеленський зробив заяву на роковини трагедії МН17
Держава-окупант, держава-терорист відповість повною мірою за всі злочини, скоєні в Україні, заявив президент Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Україна вшановує пам'ять жертв рейсу Амстердам – Куала-Лумпур "Малайзійських авіаліній", який підконтрольні Кремлю бойовики так званої ДНР збили російським "Буком" 17 липня 2014 року.

Ця трагедія, спричинена агресором, ніколи не буде забута. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у Twitter.

"Наші думки й серця разом із родинами та близькими кожного і кожної з 298 загиблих. Ця трагедія, спричинена агресором, ніколи не буде забута. Держава-окупант, держава-терорист відповість повною мірою за всі злочини, скоєні в Україні", – написав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відреагувала на вирок суду у справі MH17

Водночас очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що відповідальність за російські злочини неминуча.

"Росія збила MH17 9 років тому, вбивши всіх 298 людей на борту. Вона роками брехала про трагедію, намагаючись уникнути відповідальності, поки голландський суд не встановив правду. Ми сумуємо за жертвами MH17 і повторюємо: відповідальність за російські злочини неминуча", – написав він у Twitter.

17 липня 2014 року авіалайнер "Малайзійських авіаліній" виконував рейс MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура. Boeing-777 збили неподалік Тореза Донецької області. Загинули 298 пасажирів і 15 членів екіпажу.

У серпні 2014-го була створена спільна слідча група, в яку увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

За даними слідства, пасажирський борт збили ракетою, випущеною з російської установки "Бук", яка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО збройних сил РФ, дислокованій у Курську.

17 листопада 2022 року, Гаазький суд визнав громадян Російської Федерації Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка винними в катастрофі рейсу MH17.

Суддя заявив, що звинувачення проти Гіркіна, Дубинського і Харченка вважаються доведеними. Їх визнали винними у вбивстві 298 разів – кожного пасажира та члена екіпажу MH17. Всіх трьох засудили до довічного ув'язнення і зобов'язали виплатити багатомільйонні компенсації на користь родичів загиблих.

Зараз ви читаєте новину «"Держава-терорист відповість повною мірою": Зеленський зробив заяву на роковини трагедії МН17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути