понеділок, 02 листопада 2009 14:36

Депутати підвищать акциз на спирт до 50 гривень

Депутати підвищать акциз на спирт до 50 гривень

Народні депутати від чотирьох фракцій (БЮТ, Партії регіонів, НУ-НС, Блоку Литвина) пропонують підвищити акцизний збір на пиво та етиловий спирт, що дасть змогу збільшити надходження до Державного бюджету на суму 4,7 млрд грн.

Відповідні законопроекти під реєстраційними номерами 5250 і 5251 вже зареєстровано у Верховній Раді. Про це повідомив нардеп від БЮТ, співавтор цих законопроектів Дмитро Ветвицький.

За словами депутата метою законопроектів з підвищення акцизів на пиво та етиловий спирт є подолання небезпечної ситуації, що склалася в Україні, коли пиво та горілка стають дедалі доступнішими для населення.

"Проблема алкоголізму за часи незалежності набула катастрофічних масштабів, перетворилася на одну з кричущих проблем українського суспільства. Наше підростаюче покоління спивається, одурманене агресивною рекламою, новими віяннями про користь алкоголю, які щоденно нав"язуються медіа. Населення поступово деградує, та найстрашніше те, що цьому сприяє держава, яка не вживає заходів для захисту громадян від алкогольного безладу. Скоро нікому буде працювати на підприємствах. А в цей час, прикриваючись облудною ідеєю захисту малого бізнесу, відбувається цілеспрямоване знищення українського генофонду", – сказав він.

Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тис. людей

Дмитро Ветвицький переконаний , що навіть незважаючи на те, що ставка акцизного збору вже підвищувалась цього року і з 1 липня становить 30 коп. на пляшку пива (місткістю 0,5 літра), проте, враховуючи, що за попередні чотири роки акцизи на пиво зросли лише на 5 коп., а в 2007 і 2008 роках взагалі не переглядалася, на сьогодні для виправлення ситуації необхідно систематично переглядати акцизну політику.

"Уже не викликає подиву бачити підлітків, які розпивають пиво в громадських місцях. Вік, з якого починають вживати алкогольні напої, знизився з 16 до 12 років. Пацієнтами наркологічних диспансерів все частіше стають 10-річні діти. Україна посідає перше місце в Європі за рівнем дитячого алкоголізму! І такий стан справ легко пояснити. Україна – одна з небагатьох країн, де пиво не прирівняно до спиртних напоїв. Відсутня заборона на продаж пива неповнолітнім, заборона на рекламу, не встановлені також обмеження місць торгівлі та споживання", – наголосив депутат.

Внаслідок прийняття законопроекту N 5250 ставка акцизного збору на пиво солодове має зрости до рівня 1 грн 20 коп. за 1 літр, а ціна за 0,5 літра пива, відповідно, зросте на 36 коп., що дасть змогу виправити ситуацію, коли акцизи в Україні відстають як від європейських країн, так і від країн-сусідів. Народний депутат також зазначив, що навіть при такому підвищенні ставка акцизу на пиво в Україні все одно буде вдвічі меншою, ніж рівень акцизу в Російській Федерації у 2010 році.

"Метою законопроекту є подолання небезпечного стану, що склався, коли пиво стає все більш доступним для населення внаслідок відставання цін на нього від зростання грошових доходів. Акцизний збір використовується у законопроекті як інструмент для обмеження споживання цього шкідливого продукту. Одночасно це наближує вітчизняне законодавство з питань акцизного збору до норм Європейського Союзу", – пояснив Дмитро Ветвицький.

Гроші від акцизу направлять на лікування алкозалежних

Іншим законопроектом (N 5251) пропонується збільшити акциз на етиловий спирт з 34 до 50 грн за літр. Це, у свою чергу, призведе до подорожчання пляшки горілки в середньому на 3 грн 20 коп. Ухвалення цього законопроекту забезпечить збільшення надходжень до Держбюджету на суму 2,9 млрд грн в розрахунку на рік.

Кошти, отримані від збільшення ставок акцизного збору на пиво солодове та спирт етиловий, 24 народні депутати України – автори законопроектів – пропонуватимуть спрямувати на підвищення рівня мінімальної заробітної плати і пенсії.

Водночас Д. Ветвицький пропонуватиме частину коштів, які надійдуть до Держбюджету в разі ухвалення цих законопроектів, направити на лікування алкозалежних, кількість яких за останні роки в Україні значно зросла. Народний депутат нагадав, що, згідно з даними Національної ради з питань охорони здоров"я, щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тис. людей, а майже 40 % українських підлітків віком від 14 до 18 років регулярно вживають спиртні напої.

За словами Д. Ветвицького, після реєстрації у ВР цих законопроектів спостерігається "паніка в лавах виробників спиртних напоїв". Проте він усе ж сподівається, що український парламент, незважаючи на спротив пивних і горілчаних лобістів, зможе підняти акцизи на пиво та етиловий спирт і таким чином наповнити Держбюджет країни й захистити українське суспільство від доступності алкогольних напоїв.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Депутати підвищать акциз на спирт до 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути