середа, 21 жовтня 2009 12:02

Депутати вважають, що недостатньо підняли ціни на алкоголь

Депутати вважають, що недостатньо підняли ціни на алкоголь

У Верховній раді були зареєстровані законопроекти, що пропонують підвищити акцизний збір, внаслідок чого горілка може подорожчати вроздріб більш ніж на 3 грн, а пиво на 36 коп.

Два законопроекти пропонують з 1 грудня збільшити ставку акцизного збору на пиво з 0,32 грн/л до 1,2 грн/л, і з 34 до 50 грн за літр стовідсоткового спирту.

Автори обох законопроектів заявляють про надмірне споживання алкогольних напоїв у країні. За їхніми даними, пересічний мешканець України за рік випиває майже 60 літрів пива. "За останніх 10 років пивних алкоголіків у країні стало вдесятеро більше... Алкоголь посідає третє місце серед причин смертності в країні. А майже 40% підлітків віком 14-18 років регулярно вживають спиртні напої", - йдеться в пояснювальних записках до законопроектів.

"І пиво, і спирт повинні дорожчати, тому що народ у нас спивається", - говорить один з авторів законопроектів бютівець Олег Ляшко. "Ми проаналізували ринки сусідніх країн - Росії, Молдови, Білорусі та Польщі - і дійшли до висновку, що у нас ставка набагато нижча", - говорить народний депутат Сергій Соболєв (БЮТ). На його думку, через підвищення акцизу припиниться контрабанда спирту з цих країн.

За розрахунками депутатів, в результаті прийняття законів ціна пива виросте на 36 коп, горілки - на 3,2 грн (+21%) за пляшку 0,5 літра. При цьому держбюджет збільшить надходження на 1,8 млрд грн від акцизу на пиво і на 2,9 млрд грн - від акцизу на спирт за умови збереження нинішніх обсягів продажів.

Примітно, що авторами двох законопроектів є більше 20 депутатів, які представляють майже всі фракції парламенту, зокрема БЮТ і Партію регіонів.

Нагадаємо, акцизи на пиво та спирт парламентарі пропонують підвищити не вперше: з 1 липня ставка акцизного збору на пиво була підвищена з 0,34 грн/л до 0,6 грн/л, а на спирт - з 21,5 грн/л до 34 грн/л.

Але 14 жовтня 47 народних депутатів подали звернення до Конституційного суду щодо законності підвищення акцизу на пиво.

Коммерсантъ

Зараз ви читаєте новину «Депутати вважають, що недостатньо підняли ціни на алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути