Ексклюзиви
субота, 06 березня 2021 11:35

Депресія може вбити. Як швидко позбутися недуги

Депресія може вбити. Як швидко позбутися недуги
На депресію може захворіти кожен. Фото: pixabay.com

У шаленому ритмі та за вирішенням купи проблем українці менше часу приділяють психологічному здоров'ю. Що в свою чергу може призвести до депресії. За даними ВООЗ, це найпоширеніший психічний розлад, від якого потерпають майже 300 млн людей у світі.

Співзасновниця центру розвитку особистості Step by step та психологиня Наталія Кожушна розповіла Gazeta.ua, як самотужки визначити стан депресії та вчасно його здолати.

"Причин виникнення депресії може бути безліч, бо це захворювання є результатом складних взаємодій соціальних та психологічних чинників.
Все залежить від того, наскільки емоційно людина переживає різні події. Піддатися цьому стану може кожен, просто ступені депресивності будуть різними, відповідно до рівня стресостійкості, соціуму, критичного мислення, здатності аналізувати ситуацію та відстежувати негативні думки. Найчастіше депресивними розладами страждають жінки, бо більше проявляють емоційну слабкість", - каже Кожушна.

Наслідками депресій можуть бути серйозні психічні розлади і навіть суїцид. Найбільше самогубств скоюють саме в стані депресії.

"Депресію можна розпізнати і вчасно ліквідувати. Прислухайтеся до себе. Якщо відчуваєте пригнічення, сонливість або безсоння, зменшення життєвої енергії, втрату інтересу, тривогу і сум, відсутність апетиту - не зволікайте, не замикайтеся в собі і не чекайте, що все пройде. Поговоріть з рідними, будьте постійно з кимось на звязку, давайте волю почуттям, займіться тим, що приносить задоволення, робіть фізичні навантаження. Якщо з'являються суїцидальні думки, то обов'язково звертайтеся за професійною допомогою. Побороти депресію кожному вдається в різні терміни. Усе залежить від ступеня складності захворювання, бажання самої людини боротися за життя, а також від оточення, збалансованого харчування та якісного відпочинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити весняне загострення хвороб

Депресивним станам можна протистояти, переконана фахівчиня.

"Якщо людина усвідомлює свою схильність до депресії, то повинна формувати звичку позитивного мислення, не перевтомлюватися, навчитися приділяти достатньо часу для себе, вміти говорити "ні" речам, які дратують. Негайно треба обмежити спілкування з токсичними людьми та позбуватися аб'юзивних відносин. Можна медитувати, мріяти, зайнятися улюбленою справою, тоді на депресію часу не вистачатиме".

У жінок із віком когнітивні здібності погіршуються частіше, ніж у чоловіків.

Дослідники із США проаналізували дані про зниження когнітивних функцій 26 088 людей, яких неодноразово тестували на глобальне пізнання, виконавчу функцію і пам'ять. На момент тестування середній вік учасників становив 58 років. Учені виявили, що в середньому чоловіки і жінки відчували погіршення пам'яті з однаковою швидкістю.

Зараз ви читаєте новину «Депресія може вбити. Як швидко позбутися недуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути